valpperi

Kaikki blogit puheenaiheesta Ministeriöt

Valtiolliset asiamiehet ja valtuutetut oikeusturvakeskukseksi

 

Suomessa on itsenäisyyden ajan alusta alkaen ollut eduskunnan oikeusasiamies. Nykyisin myös kaksi apulaisoikeusasiamiestä. Heidät valitsee kokeneista juristeista eduskunnan täysistunto salaisella lippuäänestyksellä viiden vuoden määräajaksi.  Nämä toimivat eduskunnan  yhteydessä. Valtioneuvostossa on oikeuskansleri ja apulaisoikeuskansleri.  Oikeusasiamiehen ja oikeuskanslerin kesken on työnjako ja nämä siirtävät mm. kanteluita toisilleen sen puitteissa.

 

Suomea vastaan tehtiin kyberhyökkäys - moniko edes huomasi?

Suomen viranomaisia vastaan tehtiin aivan äsken kyberhyökkäys.  YLE:n mukaan hyökkäys alkoi n. klo 16:30, jolloin useille viranomaissivuille ei päässyt joko ollenkaan tai niille ei päässyt kirjautumaan.  Nurin olivat mm. poliisin, väestörekisterikeskuksen, maistraattien, valtioneuvoston ja esim. suomi.fi, kela.fi ja tem.fi.  Ylen mukaan vain puolustusministeriö oli varautunut palvelunestohyökkäykseen.

Miksi ministerit eivät puutu ja miksi ministeriöt eivät valvo lain velvoitteita?

Oletteko tietoisia kansanedustajat, että kivilouhimoilla/murskaamoilla saa jatkua louhintalupien haku ja hyväksyminen vastoin eduskunnan säätämiä lakeja ja asetuksia? Valvontaviranomaisella on aina velvollisuus ryhtyä toimiin, mikäli ympäristölupaa ei noudateta.

Ympäristövalvonnan tarkoituksena on varmistaa, että ympäristössä tapahtuvat toiminnot ovat lakien, asetusten sekä viranomaisten antamien lupien ja määräysten mukaisia.

Hallituksen pölhöpopulististen päätösten numero yksi vuodelta 2015

Hallituksen pölhöpopulisten päätösten voittaja vuodelta 2015

 

Vuosi 2015 on ohi ja Suomen hallitus aloittaa ensimmäisen täyden työvuotensa, ehkä. No kyllä se varmaan kasassa kestää, kun niin paljon ovat toistensa taskuihin sotkeutuneet meidän hallituspuolueet, että varaa ei ole lähteä, vaikka kuinka kiukku olisi.

 

Sössiikö Kepu soten?

Sote-soppa kiehuu ja kattilassa riittää hämmentäviä kapustoja. Uudistus on erittäin merkittävä ja vaarana on, että päätösvalta annetaan ministeriöille eikä demokraattisesti valituille maakunnan päättäjille.

Sota ministeriöistä

Hallitusneuvottelut olivat olleet myös hankalia, eikä joitain asioita ollut koskaan kerrottu julkisuuteen. Yksi näistä tapauksista oli ilmiriita PersKeKo-pomojen välillä. Se oli tosin lyhyt ja nopeasti sovittavissa, mutta sitäkin tulisempi.

- Ministeriöiden uudelleenjärjestelyt ovat vielä kokonaan käsittelemättä, Juha Sipilä sanoi. - Helpoin tapaus on varmaan tuo ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhdistäminen.

Itsenäinen ympäristöministeriö on aika lakkauttaa

Paljon on ollut puhetta tavoitteesta vähentää ministereitä, mutta myös ministeriöissä on karsimisen varaa. Ympäristöministeriö perustettiin 1980-luvun alkupuolella, kun luonnonsuojelu oli vielä varsin aluillaan ja ainoa ympäristöpuolue Suomessa oli nytkin maata johtava Suomen Keskusta. Tästä välivaiheesta on nyt päästy eroon ja on aika luopua itsenäisestä ympäristöministeriöstä ja integroida sen osat muihin ministeriöihin.

Yhdistetään Suomen julkishallinto!

Ministeriö halusi kehittää uuden hienon IT-järjestelmän. Kun kehitystyö oli jo pitkällä selvisi, että parin sadan metrin päässä toisessa ministeriössä oli jo kehitetty hyvin samanlainen järjestelmä.

Virasto julkaisi ylpeänä hienon ja kalliin suunnitelman kaupunkialueen kehittämisestä. Toinen virasto hämmästyi tiedosta, sillä heiltä oli valmistumassa yhtä perusteellinen suunnitelma aivan samasta alueesta.

Julkisen sektorin keventäminen aloitettava ministeriöistä

Suomessa suurin osa puolueista on kilpaa vaatinut julkisen sektorin keventämistä. Maamme julkiset menot ovatkin suuret, 57 prosenttia bruttokansantuotteesta, mutta julkiset menot ovat täysin eri asia kuin julkinen sektori. Suomessa julkisen sektorin työntekijöiden osuus on 24 prosenttia työvoimasta, kun esimerkiksi Ruotsissa vastaava luku on 28.

Ajatusleikki: Mikä olisi sinun unelmahallituksesi?

Tänään nimitettiin kolme uutta ministeriä ja muutama tehtävänvaihto kokoomuksen sisällä.

Huomioni kiinnitti nimitysuutisen kommentointi. Sävy on ollut järjestäen negatiivista uusien ministerien arvostelua ennen heidän ensimmäistäkään työpäiväänsä.

Jokin sanomaton hiertää kokoomuksessa niitä, jotka asiaa kommentoivat ilkeästikin. Valtaapitävien arvostelu on normaalia ja tervettäkin poliittista aktiivisuutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä