valpperi

Tiukka talouskuri - köyhyys lisääntyy

Kokoomuslainen oikeistolainen politiikkaa alkaa Suomessakin näkyä yhä enemmän.

https://yle.fi/uutiset/3-10770043

Lapsiperheköyhyys lisääntyy, vaikka työllisyys kasvaa

Olemme amerikkalaisella linjalla, jossa oikeiston mielessä on vain keskiluokan ja sitä paremmin ansaitsevien toimeentulo, muut unohdetaan.

Tarvitsemme täysin erilaista talouspolitiikkaa, tai sitten meillä on kohta suuri osa kansasta, joka on unohdettu ja jätetty lopullisesti köyhyyteen.

Veroja ei saa kiristää, sillä muuten en saa joka päivä enää ostettua sisäfilettä :)

Toivon kansanrintamahallitusta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eikö työpaikkojen luominen ole kuitenkin kestävin tapa estää kurjistumista?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Mutta sitten kun ne seisovat omilla jaloillaan, ne eivät enää äänestää vasemmistoa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Se lisääntyy vielä entisestään, varsinkin jos punavihreä hallitus tulee. Tulet vielä pettymään vasemmistolaisuuteesi.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Perustamasi Äärioikeus puolue on näköjään samoilla linjoilla Perussuomalaisten kanssa. Kokoomus lupaili että vain keskiluokan toimeentuloa helpotetaan. Ps lisää myös pienituloiset listalle.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tuottavan työn saaminen ja tekeminen ovat peruskysymyksiä.

Ellei ole niitä työpaikkoja, niin ei ole töitä, eikä uusia perheitä perusteta jne.Työttömyys piinaa oikeasti edelleen monella alueella, mainostetusta erinomaisesta (?) työpaikkatarjonnasta huolimatta. Tuottavia ja oikeita töitä, joilla elää, on kuitenkin ehdottomasti lisättävä. Vastaavasti Suomessa ei tarvita yhtään lisätyöpaikkoja yhteiskunnan avustuksilla ja / tai kalliita orjahommia.

Mitenkähän niitä työnantajia saadaan lisää Suomeen ?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Työpaikkoja syntyy helposti. Pelkästään sisämarkkinamme voivat työllistää 40-50000 (mutu arvio). Vaatii vain aika radikaaleja muutoksia rahoitusmarkkinoille, konkurssi lainsäädäntöön, verotukseen esim. alv, byrokratiaan jne. Tärkein seikka on kuitenkin kulutuskäytöksen muovaaminen ja sellaisten työkalujen luominen, jotka suosivat kotimaista tuotantoa tai palveluita.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Tärkein seikka on kuitenkin kulutuskäytöksen muovaaminen ja sellaisten työkalujen luominen, jotka suosivat kotimaista tuotantoa tai palveluita."

Tämä ilmeisesti perustuu siihen kohtuulliseen villiin olettamukseen, että muissa maissa ei alettaisi tehdä ihan samaa. Aika vähiin käy, jos meidän pitää tulevaisuudessa valmistaa risteilijöitä, Mersuja, paperia, hissejä jne, pelkästään kotimaan tarpeisiin.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #9

Voi hyvä tavaton väärinymmärtäminen on inhimillistä. Se että vastapuoli haluaa ymmärtää väärin on toinen juttu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Te jauhatte sitä samaa mantraa työpaikkojen lisäämisestä.

Miksi sitten köyhyys lisääntyy, vaikka työpaikkoja on tullut lisää.

Hyvä työllisyysaste on tietysti hyvä asia, mutta se ei auta rakenteelliseen köyhyyteen.

Meillä on kasvava joukko, joka ei hyödy työpaikkojen lisäämisestä, vaaditaan uudenlaista toimintaa, ja verojen kohdistus on siinä merkittävässä asemassa.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Katos olit nopeampi. Samoilla linjoilla näköjään ollaan... Lisätään vielä, että kauniista puheista huolimatta "iisot" toimijat ja työnantajat eivät välttämättä näe työllistämistä yhteisvastuullisesti. Vaikka kompensaatoita veronmaksajien piikkiin rohmuavatkin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Petteri Ritala: - "Miksi sitten köyhyys lisääntyy, vaikka työpaikkoja on tullut lisää."

Syynä voi olla köyhyyden määrittelyssä käytetty ovela "suhteellisen köyhyyden" käsite. Ylen jutun mukaan uutinen perustuu Tilastokeskuksen tulonjakotilastoon, joka on nimenomaan tällainen suhteellinen mittari. Virallista määritelmää köyhyydelle ei Suomessa kai ole, mutta aika tyypillinen on, että köyhäksi määritellään ne, joiden tulot ovat enintään 60% mediaanitulosta.

Eli jos meillä on vaikka viisi henkilöä, joiden kuukausitulot ovat 1000, 1300, 2000, 3000 ja 4000 eur/kk, niin yksi heistä on köyhä (mediaanitulo on 2000 ja 1000 vähemmän kuin 60% siitä). Sitten tulee perkeleellinen porvarihallitus, ja neljän vuoden kurjistamispolitiikan jälkeen samojen henkilöiden tulot ovat 1200, 1400, 3000, 3500 ja 4500 eur/kk. Ja katso, jo kaksi heistä on köyhiä! (Tilanne voitaisiin korjata, jos vaikka vasemmistolaisella politiikalla saataisiin aikaan tilanne, missä tulot olisivat 900, 1000, 1600, 2200 ja 2500 eur/kk, jolloin kukaan heistä ei olisi köyhä.)

Ainoa järkevä tapa puhua köyhyydestä on verrata halutun ryhmän tilannetta aikaisempaan vastaavan ryhmän tilanteeseen. Eli katsoa, mikä oli kyseisen ryhmän elintaso esimerkiksi 10, 20 tai 30 vuotta sitten.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Syynä voi olla köyhyyden määrittelyssä käytetty ovela "suhteellisen köyhyyden" käsite. "

Nimenomaan. Jos Nalle Wahlroos nostaa vähän pankista saamaansa palkkiota, niin samalla maahan tulee useampi uusi köyhä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #27

Ei sentään. Niin härskejä eivät vielä ole, että määrittelisivät köyhyyden suhteessa tulojen keskiarvoon. Käyttävät sentään toistaiseksi mediaania, eli vasta toisen nallewahlroosin ilmaantuminen (uusi miljardööri Suomeen -- kammottava ajatuskin!) pudottaisi lisää porukkaa köyhyysrajan alle.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #28

Eli jos Suomeen syntyisi lisää pääomaa, niin köyhyys lisääntyy myös?
Tästäkö se Karl Marx kirjoitti?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #29

Suhteellinen köyhyys. Mutta voihan sitä sattua, että iltapäivälehden toimittajalta unohtuu naputella kissankokoiseen "Köyhyys lisääntyy!!!" otsikkoonsa tuo sana "suhteellinen".

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "(Tilanne voitaisiin korjata, jos vaikka vasemmistolaisella politiikalla saataisiin aikaan tilanne, missä tulot olisivat 900, 1000, 1600, 2200 ja 2500 eur/kk, jolloin kukaan heistä ei olisi köyhä.)"

Hups! Minulle tuli tuossa pieni laskuvirhe, ja noilla luvuilla on valitettavasti vielä yksi köyhä, koska 900 on vähemmän kuin 60% 1600:sta. Hyvää politiikkaa pitäisi siis jatkaa vielä sen verran, että saadaan keskimmäisen kaverin tulot painettua alle 1500:n. Sitten köyhyys olisi tuossa porukassa voitettu.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Heitänpä noin lonkalta, että lapsiperheköyhyydessä korostuu yhden tulonsaajan talouksien osuus. Siten samanlaisen avauksen voisi halutessaan kirjoittaa vaikka sillä tulokulmalla, miten perinteisten perhearvojen rapautuminen on johtanut lisääntyvään lapsiperheköyhyyteen. Tai sitten asia on vähän monimutkaisempi?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tosiasia on, että suomalaiset kotitaloudet ovat kuluttaneet viime vuosina enemmän kuin niillä on ollut käytettävissä olevia tuloja. Kierre on valmis, kun kulutusta rahoitetaan velalla ja erilaisilla tukimuodoilla.

Kotitalouksien käytettävissä olevat tulot, jotka muodostuvat etupääsä palkoista ja sosiaalituloista, ovat kasvaneet tasaisesti joka vuosi, mutta moni silti näyttää elävän yli varojensa. Pääsyy näyttää olevan sosiaalisen median paineet näyttää ympäristölleen, että kuluttamiseen on varaa !

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Lapsiperheköyhyys on hyvin suhteellinen asia, eli riippuu pitkälti siitä, mihin sitä verrataan.

Oikeaakin köyhyyttä toki löytyy, mutta usein tälläisten perheiden (lasten) ongelmat eivät ratkeaisi edes lottovoitolla.

Usein myös puhutaan paljon lasten harrastusten menoista. Nämäkin ovat hyvin pitkälti "hyvinvointiyhteiskunnan" ongelmia. Ei voida tasapäistää ihmisiä niin, että kaikilla on mahdollisuus harrastaa vaikka ratsastusta. Löytyy kuitenkin hyvin paljon myös maksuttomia ja halpoja harrastusmahdollisuuksia.

Parhaitan voidaan vaikuttaa lapsiperheiden todelliseen elintasoon alentamalla menoja. Varsinkin nuorilla vanhemmilla, jotka mahdollisesti ovat vielä opiskelijoita toinen tai molemmat, tai vain yksinhuoltajien taloudessa, suurimmat ja tärkeimmät menoerät ovat kuitenkin asuminen ja ruoka. Pelkkien prosenttien tuijottamisen sijaan pitäisi katsoa niitä todellisia hyvinvoinnin mittareita, että perustarpeet tulevat hoidettua.

Toinen yhteiskunnan/ihmisten ongelma onkin sitten se lasten vertailu itseään toisiin lapsiin. Ongelma toki ratkeaisi sijoittamalla saman tulotason perheiden lapset samoihin luokkiin, mutta se ei liene toivottavaa?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Puolueista viis. Yritys/liike-elämä tarvitsee asiakkaita ja ostovoimaa. Köyhyys ei lisää yrittämisen edellytyksiä. Se lisää riskiä korottaa yrittämiseen liittyvää verotusta, joka taas heikentää kilpailukykyä. Työtä ja ostovoimaa. Sitä tähän maahan tarvitaan. Ja työtä ei synny ilman investointeja yrityssektorilla ja säästöjä ilman kehitystoimia julkisella puolella. Valitettavasti se vie aikaa useita vuosia.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Talouskurittomuus - köyhyys poistuu ?

edit:

Pian se selviää , kansanrintama !

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei se sitä tarkoita, talouskurin sisälle mahtuu paljon asioita ja miten rahoja kohdennetaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Itse pidän talouskuria välttämättömyytenä. Samoin pidän välttämättömyytenä tukijärjestelmien laajamittaista purkamista. Asumistuki ja asuntolainojen korkotuet pitäisi purkaa ensimmäisenä. Tuet kasvattavat kustannuksia, myös niiden köyhimpien osalta.

Millä tavalla rakenteelliseen köyhyyteen pitäisi puuttua? Ensimmäisenä tulee tietenkin mieleen perustulo, jokaisen tulojen pitäisi riittää vähimmäistoimeentuloon. Kannustinloukkuja voidaan tehokkaasti estää sillä, että verotetaan tuloista perustulon osuutta tulojen kasvaessa ja kokonaan sen vaikutus poistuu, kun tulotaso on riittävä. Työn tekemisen tulee olla aina kannattavaa. Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta on muodostunut useissa tapauksissa työllistymisen este.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Olen osin samaa mieltä :)

Mulla on sellainen olo, että on siirrytty aikaan, että enää koskaan ei saada kaikkia ihmisiä työkelpoiseksi, vaikka työtä olisi kuinka paljon.

Jonkunlainen perustulo on välttämätön, se sitten on eri asia, onko kyseessä vastikkeeton malli vai ei.

Kyse on nimenomaan siitä, että työn tekeminen jopa pari tuntia viikossa olisi mahdollista, ilman minkäänlaista sekoilua.

Kauan siitä on puhuttu, mutta tuntuu vaikealta saada aikaiseksi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Perustulo lisäisi omalta osaltaan harmaata taloutta malliin leipä Kelalta ja voi leivän päälle pimeistä töistä.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Kuinkas paljon Ritalan ja vasemmistoliiton mukaan keskituloisen verotusta pitäisi vielä korottaa?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä jätän noi laskut mua viisaammille, vaikkei niitä paljon olekaan. :)

Ei se keskituloisen verotus paljon mitään korotusta vaadi, mutta sitä rahaa liikkuu paljon yritystuissa, rahoitusalalla, omistamisen verottaminen ym.

Paljon eri paikkoja, jossa rahat kohdennetaan eri tavoin.

Valintakysymyshän tämä on, lihotetaanko niitä joilla jo on, vai annetaanko vähän enemmän niille, joilla ei ole mitään.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

#19

Eikös keskiluokka suurelta osin jo tällä hetkellä elätä vasemmistoliiton kannattajat?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos me saadaan Li Andersson ministeriksi, niin silloin siellä on ainakin yksi hyvä ihminen. :)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

THL:n tutkimuksesta

''Köyhyyden kehitystä koskeva analyysi osoittaa, että tällä hallituskaudella tehdyt tulonsiirtojen muutokset, kuten työttömyysetuuksien leikkaukset, ovat lisänneet köyhyyttä hieman. Näin siitä huolimatta, että työllisyys on parantunut.''

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

kysymys on pitkälti siitä miten yhdessä leivottu kakku jaetaan ja verotus on tässä avainasemassa. Verotuksen painopisteen siirtäminen progressiivisesta verotuksesta, varsinkin Kokoomuksen hellimään tasaveron suuntaan on köyhyyttä lisäävä, pienituloisia rankaiseva, hyvätuloisia suosiva.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset