valpperi

Miten leikata työttömiltä? - Aktiivimalli

Olipa kerran kolme viisasta miestä, jotka halusivat keksiä keinon leikata työttömiltä ja köyhiltä, niin, ettei sitä tyhmempi heti ymmärtäisi.

Nämä kolme viistasta, Orpo, Sipilä ja Lindström suuressa viisaudessaan, kekisvät  nimen aktiivimalli, sehän kuulostaa melko neutraalilta ja jopa kannustavalta.

Se leikkaushan järjestyy tällä toimella niin, ettei annetakaan mahdollisuutta työttömälle näitä aktiivitoimia suorittaa, ei tarjota mitään aktivointitoimia, joten siitä seuraa suoraan leikkaus.

Julkisuuteen sitten selitetään joukolla, että eihän tämä ole vielä valmis, vaan asiaa kehitetään koko ajan, tiedämme ongelmat, mutta olemme parhaillaan parantamassa palveluja.

https://yle.fi/uutiset/3-10555491

 

Demokratiassa mulle kelpaa, onko sitten hallituksessa minkä värinen puolue hyvänsä, kansa sen aina päättää. 

Mutta selvä tarkoituksenmukainen leikkaus, jota ei edes kehdata leikkaukseksi tunnustaa osoittaa politiikoiden olevan täydellisiä valehtelijoita.

Kusipäisyys ja pettäminen on kiinni henkilön omatunnosta, siihen ei vaikuta puolueen linja.

Jokainen tekee tottakai henkilökohtaisesti päätöksiä, ja usein ne päätökset voivat olla huonoja ihmiselle, jos ajatellaan valtiontaloutta.

Mutta kenenkään poiliitikon ei pitäisi tehdä sellaisia lakeja, joita kansalaiset eivät pysty noudattamaan.

Se osoittaa välinpitämättömyyttä ja ylimielisyyttä, ei muuta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Jussi Korhonen

Eikös se sauvusauna-mattila ollut arkkitehtina, mutta kun mattila itse ei kerinnyt paikalle, niin laitettiin lindström syntipukiksi

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Kirjoituksestas jäi puuttumaan yksi pieni yksityiskohta eli ne keinot, joilla aktiivisuusehto on mahdollista täyttää.

Eli

* oma-aloitteinen hakeutuminen työskentelemään kolmen normimittaisen työpäivän tuntien verran kolmen(!) kuukauden(!) aikana,

* edelleen oma-aloitteinen oman toiminimen perustaminen ja sitä kautta tienaaminen reilun 200 € edestä kolmen(!) kuukauden(!) aikana ja

* osallistuminen työllistymistä edistävään, TE-toimiston hyväksymään koulutukseen oliko nyt kolmena (3) pvänä noiden samaisten kolmen kuukauden aikana.

Mutta muutoin toki kirjoitukses oli ihan hyvä propagandapläjäys vasemmistoliiton tukijalta :)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

"edelleen oma-aloitteinen oman toiminimen perustaminen ja sitä kautta tienaaminen reilun 200 € edestä kolmen(!) kuukauden(!) aikana ja"

Tuota en suosittelisi kenenkään työttömän tekevän. Yrittäjän status viranomaisten silmissä leikkaa työttömyyspäivärahan kokonaan.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Tuo on totta, että on edelleen pahoja ongelmia sen osalta, katsotaanko sut pää- vai sivutoimiseksi yrittäjäksi.

Jos päätoimiseksi, muistaakseni menetät ainakin selvityksen ajaksi työttömyyspäivärahan. Käytännössä vain omaa työtään (palvelua) myyvä, palkansaajaan rinnastettava yrittäjä voidaan katsoa sivutoimiseksi yrittäjäksi.

Hyvä puoli on se, että aktiivimalli ei edellytä yrittäjältä y-tunnusta vaan voi toimia myös ns. laskutuspalveluiden kautta. Siltä osin edellisessä kommentissani on virhe, kun mainitsen toiminimen.

Pidän aktiivimallia askeleena kohden parempaa. Itse kuitenkin ratkaisisin ongelman joko Lepomäen ehdottaman ns. perustilimallin (ei -tulomalli) tai sitten eräänlaisen ilman kannustinloukkuja, jatkuvana määräytyvän työmarkkinatukimallin kautta, jossa on alueellisen kustannustasoindeksin mukaan määräytyvä perusosa ja jonka päälle voit tienata palkka- ja/tai yrittäjätuloa tuen lisäosan pienentyessä jatkuvana tienestiesi mukaan.

Jälkimmäisessä erillistä asumistukea ei enää maksettaisi, ja se vaatisi ~reaaliaikaisen (palkka)tulojen sekä maksettujen verojen seurannan, mitä Veroviraston pääjohtaja taannoin jo väläytti.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

"* oma-aloitteinen hakeutuminen työskentelemään kolmen normimittaisen työpäivän tuntien verran kolmen(!) kuukauden(!) aikana,"

Kuka työnantaja ottaa pitkäaikaistyöttömän töihin yhdeksi päiväksi kuukaudessa? Ei kukaan. Ei sellaisesta työntekijästä ole yritykselle mitään muuta kuin haittaa, jo työhön perehdyttämiseen menee enemmän aikaa kuin tuo 3 päivää/3kk.

"* edelleen oma-aloitteinen oman toiminimen perustaminen ja sitä kautta tienaaminen reilun 200 € edestä kolmen(!) kuukauden(!) aikana ja"

Muuten hyvä mutta jos työttömänä ollessasi erehdyt ryhtymään yrittäjäksi niin seuraavaksi Kela ja TE-toimisto tutkivat että oletko pää- vai sivutoiminen yrittäjä ja siinä meneekin sitten helposti 3kk ja sen ajan saat sitten kitkutella pelkällä toimeentulotuella.

"* osallistuminen työllistymistä edistävään, TE-toimiston hyväksymään koulutukseen oliko nyt kolmena (3) pvänä noiden samaisten kolmen kuukauden aikana."

Viitenä päivänä. Noita koulutuksia ja kursseja ei vaan ole riittävästi että kaikki halukkaat niihin mahtuisivat, ja sitten vielä on sellainenkin pieni este että TE-viranomaisten mukaan pelkkä aktiivimallin ehtojen täyttäminen ei ole riittävä syy päästä noille kursseille tms. palveluihin, ainakaan useammin kuin kerran vuodessa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

"Kuka työnantaja ottaa pitkäaikaistyöttömän töihin yhdeksi päiväksi kuukaudessa? Ei kukaan."

Sanotaanko vaikka näin, että hyvin monessa yrityksessä syntyy kolmen kuukauden aikana tarvetta teettää erinäistäkin, vähintään ns. hanttihommaa, joka ei kummoista perehdytystä vaadi, ja siihen mieluummin käytetään ulkopuolista työntekijäreserviä kuten kavereita vuokratyöfirmoista, omien vakkari- ja määräaikaisten tyyppien sijaan.

Kannattaa muistaa, että työntekijän rekrytointi on yritykselle aina merkittävän rasituksen aiheuttava, resursseja syövä prosessi, jonka yritys kuin yritys mielellään välttää, mikäli samat hommat voidaan teetättää ulkopuolisella työvoimalla, johon yrityksen ei tarvitse sitoutua.

"..erehdyt ryhtymään yrittäjäksi niin seuraavaksi Kela ja TE-toimisto tutkivat että oletko pää- vai sivutoiminen yrittäjä.."

Ks. kommenttini yläpuolella, vastaus Martille.

"Viitenä päivänä. Noita koulutuksia ja kursseja ei vaan ole riittävästi.."

Kiitos tarkennuksesta. Ei varmastikaan, ainakaan kovin moni, voi aktiivisuusehtoaan pelkillä kouluttautumisilla täyttää eikä se myöskään ole tarkoituksenmukaista, sen vuoksi ovat nähdäkseni ensisijaisina nuo kaksi muuta vaihtoehtoa, joita täydentää tämä kouluttautumisvaihtoehto.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #13

"Sanotaanko vaikka näin, että hyvin monessa yrityksessä syntyy kolmen kuukauden aikana tarvetta teettää erinäistäkin, vähintään ns. hanttihommaa, joka ei kummoista perehdytystä vaadi, ja siihen mieluummin käytetään ulkopuolista työntekijäreserviä kuten kavereita vuokratyöfirmoista, omien vakkari- ja määräaikaisten tyyppien sijaan."

Sanotaanko vaikka näin että väitteesi ei pidä paikkaansa ainakaan tilastojen ja yrittäjille ja työttömille tehtyjen kyselyjen mukaan.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Lähinnä itteäni jäi näiden työttömyysturvaan kodistuvien leikkausten ja muutosten osalta tällä hallituskaudella harmittamaan, ettei ansiosidonnaisjärjestelmää muutettu kokonaan valtion kustantamaksi ja ulotettu kattamaan kaikkia työttömiä samoin kuin kestoa lyhennetty reilusti painottaen tuki kahteen kolmeen ensimmäiseen kuukauteen.

Tällöin olisi samalla tultu puhkaisseeksi Suomen talous- ja sosiaalipoliittisia asioita koskevan järjestelmän suurin yksittäinen mätäpaise.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Suurin yksittäinen mätäpaise on vuokrahintojen ja asumistuen sekä toimeentulotuella paikattavien ylisuurten vuokrien kilpajuoksu, minkä käyttövoimana on sijoittajien ahneus.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Asumisen hinta rajoittaa kasvua, ja lisää työttömyyttä.

Rakentaminen ja vuokrien hinnat varsinkin pääkaupunkiseudulla ovat täysin sekaisin.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Tämä on toinen erittäin iso mätäpaise, ja voi olla vaikutuksiltaan jopa ansiosidonnaisjärjestelmää suurempi kuten toteat.

Yllä vastauksessa toiseen kommenttiisi sivusinkin asumistukijärjestelmää siltä osin, että poistaisin sen ehdottamassani työmarkkinatukimallissa kokonaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Asuntojen hintatasoon ja täten myös vuokratasoon vaikuttaa eniten verotus. Rakennusteollisuuden mukaan uuden asunnon hinnasta verojen osuus on 50 %.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #11

Ja tämän päälle kieroutunut tukipolitiikka. Helsingissä on maan keskiarvoa korkeampi työttömyys vaikka avoimia työpaikkoja on ylivoimaisesti eniten.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kaikki maksaa, ja jos suurin hehkutus Orpolta ja Sipilältä tulee siitä, että Suomi lyhentää ptikäsätä aikaa velkaa, osoittaa sen arvopohjan millä tämä hallituskausi on menty.

Tärkeää on tietysti, että valtio ei velkaannu, mutta miten hyvin valtiontalous olisikaan kehittynyt, jos olis purettu yritystukia, siellä sitä jaetaan rahaa miljardeja täysin vailla tarkoitusta.

Valintoja ja vaihtoehtoja on, mutta tämä aktiivimalli jää historiaan pelkkänä leikkauslistana.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Niitä yritystukia on ollut purkamassa jokainen Suomen merkittävimmistä puolueista hallituksissa useiden vaalikausien aikana, mutta homma ei ole koskaan edennyt alkua pidemmälle.

Se mitä pitäisi tehdä on poistaa ay-liikkeen verovapaus omituisenä jäänteenä viimevuosisadalta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Samaa mieltä, ay-liikkeen verovapaus on jäänne.

Jos kerran pitää jostain rahoja saada, niin verotuksen järkeistämisellä sitä kyllä saadaan.

Yritystukia on totta tosiaan kaikki yrittääneet purkaa, tai ainakin siitä on puhuttu.

Sieltä sitä irtonaista rahaa olisi parhaiten ja pienimmällä mutinalla saatavissa, mutta taitaa eturyhmäpolitiikka ajaa valtiontalouden ohi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vaikuttaa siltä, että vasemmistoenemmistöisissä TE-toimistoissa on tietoisesti estetty työttömiltä aktiivimallin toteuttaminen tarkoituksena aktivoida katkerat työttömät äänestämään seuraavissa eduskuntavaaleissa nykyistä oppositiota ja erityisesti vasemmistoa.

Aivan uskomatonta toimintaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No tohon en kyllä usko, mistä sä tiedät mitkä on TE-toimistojen työntekijöiden puoluekannat.

Aika höpöhöpö-väite

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Uutisoinnissa kerrottiin aktiivimallin epäonnistuneen erityisesti pohjoisessa.

Pohjoisissa kunnissamme vasemmistolaisuus tiivistyy, mutta TE- toimistot niissä ovat äärioikeiston miehittämät ?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #17

Toi on taas kyllä sen sortin kommentointia, ettei tuosta oikein voi järkeä löytää.

Miten helvetissä Toivonen tietää jonkun työpaikan poliittiset mielipiteet?

Oliskohan mitenkään mahdollista, että pohoisessa on paljon vähemmän tarjolla aktiivitoimia kuin Helsingissä? Tuli vaan mieleen.

Jos on jonkun asian näemmä omassa päässään valmiiksi hyväksynyt, niin pois sitä ei sieltä saa.

Onnetonta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #18

Petteri on poliittisesti yllättävän sinisilmäinen ja juuri siksi punalipun perässä marssiikin :)

P.S. Vasemmisto on Suomessa yrittänyt kerran jopa aseellista vallankumousta. Se vasta onnetonta olikin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #19

Odotinkin jo viittausta sisällissotaan ja punalippuun, ja tottakai se sietä pompsahtikin. :)

E mitään omaperäisempää keksinyt

Kaikki eivät vaan pysty, mutta kivaa, että on omassa uskossaan onnellinen, se on pääasia.

Kyllä se siitä, kaikki on hyvin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #17

Ai jaa, nyt menee kyllä maantieto uusiksi. Muistaakseni Keskusta on suurin puolue lähes kaikissa Lapin ja Oulun vaalipiirin kunnissa ja kannatus vain kasvaa pohjoiseen päin mentäessä. Varmaan Suomella on sitten jossain pohjoisnavalla äärivasemmistolainen siirtokunta, josta en ole koskaan kuullut.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #24

Kirjoitin, että vasemmistolaisuus tiivistyy.

Jopa Vasemmistoliitto on perinteisesti ollut kolmen suurimman puolueen joukossa Lapissa !

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #26

Eipä se kyllä tiivisty, jos ei laske kepulaisuutta vasemmistolaisuudeksi. Kepulit saivat yli 40% äänistä. Vasemmiston asema 2015 vaaleissa oli Lapissa aivan samanlainen kuin Suomessa keskimäärin. Vassarit ovat siellä suositumpia kuin muualla, mutta demarit taas heikompia. Tiivistykset ovat siis puhtaasti sinun omassa mielikuvituksessasi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #27

Vasemmiston onnistuneet nurkanvaltaukset pohjoisen Suomen TE-toimistoissa puhuvat omaa kieltään siitä, mitkä puolueet eivät ole Suomessa työläisen asialla.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #28

Ai, sinun teoriasi on siis, että Lapin kunnissa, joissa Keskusta on suurin puolue, ollaan päädytty siihen, että päästetään hommiin vain vassareita, jotka sitten heikentävät myyräntyöllään pääministeripuolueena toimivan Keskustan asemaa? Kuinka paljon aikaa tämän salaliittoteorian kehittäminen vaati :D Siinä on kuitenkin sellainen heikkous, että TE-toimistot ovat valtion yksikköjä. Työ- ja elinkeinoministeriössä on siis jossain vassareiden myyrä, joka järkkää tiskin alta hommia aatetovereilleen pohjoisilla alueilla :D

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #29

TE-toimistojen väkeä ei valita yhdeksi vaalikaudeksi kerrallaan.

Suuri osa henkilöstöstä on ollut työssään jopa vuosikymmeniä.

Sinulla on suuret linjat nyt kateissa. Ei Suomen Keskusta ole pysyvästi pääministeripuolue.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #30

Suuret linjat ovat siis, että vassarit ovat onnistuneet joskus, ehkä Lipposen aikoina, soluttautumaan pohjoisen TE-toimistoihin ja tekevät tahallaan asiat niin huonosti, että sen vuoksi syrjäisillä alueilla menee heikosti eikä aktiivimallikaan toimi? No, jos suuret linjat ovat tällaisia, ne ovat minulta todellakin hukassa.

Pekka Pylkkönen

Edellinen hallitus korotti työttömyyskorvausta suunnilleen 20%. Aktiivimallin leikkaus on alle 5%. Ja senkin voi välttää mikäli täyttää ehdot.

Ehdotan että perutaan aktiivimalli ja aiempi työttömyyskorvauksen korotus. Kaikki ovat onnellisia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos täyttää ehdot juu, jos nyt vaivauduit lukemaan tuon linkin uutisen, niin nimenomaan kyse on siitä, että ei ole olemassa niitä toimia, joilla täyttää ehdot.

En aktiivimallia itsessään kritisoi, vaan sitä ettei lakia voi noudattaa, kun ei ole mahdollisuutta.

Eri puolella Suomea ei ole mitään toimia tarjolla, ja sen myöntää ministerikin.

Sellainen laki, jonka perusteella leikataan, jollei ole aktiivinen, vaikka ei voi olla aktiivinen, millainen laki se on.?

Sellainen laki on leikkauslaki.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ritala on suureksi osakseen oikeassa (tässä bloggauksessa). Enkä sellaista sano ihan helpolla.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Kyllä... hyvin suureksi osaksi... 100% oikeassa.
Eikä ole mitään ongelmaa sanoa sitä.
Suuri mentori on AINA oikeassa.

Tuntui vaan ihmeelliseltä kun luin blogin pariin kertaan ja jotenkin se tuntui oudolle... siitä ikäänkuin puuttuu jotain.

Sitten tajusin ettei siinä haukuttu persuja ollenkaan.
Petteri... olen huolissani henkisestä tilastasi.

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Aktiivimalli on oikeastaan KIKY-2...oikeusmurha korvessa asuville yksinhuoltajille joilla on velkainen omakotitalo.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset