valpperi

Pitääkö valittavan kansanedustajan puhua totta ja ymmärtää lukemansa?

Otsikon kysymys on aiheellinen, sillä kohta ovat eduskuntavaalit käsillä. Kun puolueet miettivät ehdokkaitaan, niin lukutaito ja tekstinymmärrys olisi sellaisia alustavia kriteerejä, jotta pääsisi ehdolle. Uskoisin, että valtaosa ehdokkaista nämä minimikriteerit täyttävät, mutta eivät kuitenkaan ihan kaikki. http://laurahuhtasaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263917-gcm-sopimus-saksa... http://laurahuhtasaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263168-irtisanoutuminen-... Kansa päättää, mutta jonkunnäköistä esikarsintaa tulisi puolueiden käyttää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Tässä kannattaa kiinnittää huomiota Suomen perustuslakiin ja sen pykäliin 29 ja 31.

"29 § Kansanedustajan riippumattomuus

Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset."

Lähde: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/199907...

"31 § Kansanedustajan puhevapaus ja esiintyminen

Kansanedustajalla on eduskunnassa oikeus vapaasti puhua kaikista keskusteltavana olevista asioista sekä niiden käsittelystä.

Kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä. Jos kansanedustaja rikkoo tätä vastaan, puhemies voi huomauttaa asiasta tai kieltää edustajaa jatkamasta puhetta. Eduskunta voi antaa toistuvasti järjestystä rikkoneelle kansanedustajalle varoituksen tai pidättää hänet enintään kahdeksi viikoksi eduskunnan istunnoista."

Lähde: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/199907...

Ainakin perustuslaki tuntuisi tuon perusteella edellyttävän, että kansanedustaja toimessaan puhuisi totta ja ymmärtäisi lukemansa. Sen lisäksi kansanedustajalta edellytetään arvokasta ja ilmeisen esimerkillistä käyttäytymistä. En ole vakuuttunut, että Huhtasaari täyttää nuo vaatimukset.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin, kauniisti tuolla on sanottu, mutta nykyään näyttää kyllä eräiltä osin tosi pahalta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Petri Luosto,

Millä perusteella tulkitset Suomen perustuslakia niin, että perustuslaissa kansanedustajalta edellytetään luetun ymmärtämistä kun edes lukutaidosta ei ole esitetty mitään vaatimusta ?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Vedä henkeä ja lue 29. pykälä uudestaan. Siinä sanotaan, että "Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta." Jos kansanedustaja ei osaa lukea tai ymmärrä lukemaansa, niin miten hän voi silloin ottaa selville, mikä on oikeus ja totuus, sekä noudattaa sitä?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #25

Kelpoisuudessa edustajantoimeen ei mainita lukutaitoa.

Perustuslain pykälä 27.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #30

Vastaa rehellisesti, kuinka monta lukutaidotonta kansanedustajaa tunnet. Olisitko valmiina äänestämään lukutaidotonta kansanedustajaa? Ilman lukutaitoa ei nykymaailmassa pysty tekemään kansanedustajan työtä käytännössä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Lopeta tuo Huhtasaaren mainostaminen blogissasi varsinkin, jos et mitään oleellista uutta asiaa tuo keskusteluun. Huhtasaarella on paljon hyviäkin mielipiteitä, mutta en haluaisi häntä päättäjäksi koska hän on ainakin minun määritelmäni mukaan kiihkouskovainen, ja tekee luultavasti kaikki päätöksensä sen pohjalta. Vakaumuksestaan hän ei kuitenkaan yleensä mainitse mitään, joten joku voi tästä sinun artikkelistasi päätyy Huhtasaaren blogiiin ja innostua äänestämään häntä, vaikka käytännössä olisi suurimmassa osassa asioita eri mieltä kuin Huhtasaari.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En lopeta, virheettömiä, lukutaidottomia ja ymmärtämättömiä ihmisiä on varottava, varsinkin kun he pyrkivät eduskuntaan asioista päättämään.

Harri Mulari

#3 laariin sataa-argumentti.

Melko selvää on, että Huhtasaari valitaan jatkokaudelle. Toista persua Satakunnasta ei mukaan mahdu.

No ehkä suuntana onkin Eurooppa. Sitten päästään kaikki äänestämään. Toistaitoinen tollo kera varastelutaipumusten hukkuisi kyllä hyvin sinne omaan euroryhmäänsä.

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

Olisi ihan kiva, jos Ritala vaihtaisi levysoittimeensa joskus toisen levyn. En minäkään tykkää Huhtasaaresta, mutta Ritala voisi vaihteeksi kysyä Haataiselta, että ottaisiko hän seinälleen mieluimmin Stalinin kuvan pastorin kuvan tilalle. Ritala voisi vielä selostaa hänelle, että sitä saa mitä tilaa. Viittaan vain sosiaalidemokraattien aloittamaan vallankumouksen yritykseen nostamalla punaisen lyhdyn työväentalon torniin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No mä en ole demari, ja kaipa jokainen saa työhuoneensa seinällä pitää sellaista kuvaa joka miellyttää.

Ehkä kannattaa kuitenkin pysyä nyt tässä päivässä, sillä aika on hiukan muuttunut vuodesta 1918.

Jos asioista on trauma, kannattaa kirjoitta blogi, se helpottaa. :)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

jos pitää valita totuus/muunneltu totuus/toisenlainen totuus versus puhdas propaganda niin kaikki puolueet valitsee proppauksen,ei mitään uutta auringon alla,,politiikka on taistelua mielikuvista,pinnasta,nopeasta silpusta ja vastalyönnistä !!!

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Mielellään sellaistenkin, jotka eivät valita.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Tää on just hienoa että Huhtasaaren bannaamat pääsevät keskustelemaan Huhtasaaren blogista edes tähän.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persut pitävät siitä, ettei kukaan häiritse heidän ''oikeita'' ajatuksiaan.

Mutta siitä kiva paikka tämä on, että vastineen voi aina kirjoittaa itse.

Mitenkähän Huhtasaari pärjää, jos tämä alusta muuttu sellaiseksi, ettei voi kirjoittajia bannata, toivottavasti hän silti pysyy täällä meitä sivistämässä. :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tänään on banni tuntunut meriitiltä. Huhtasaari ei kuitenkaan vastaa kommenteissa esitettyihin näkökulmiin tai asioihin. Nolous ja epäjohdonmukaisuus on äärioikeistolle keino ja arvo. Viesti on: teidän muiden vilpittömyys on tyhmyyttä koska me määräämme hierarkian ja ehdot. Huhtasaaren blogissa kaikki ovat yleisöä ja vasta-argumentit vain ilmaus palvonnasta. Lahkotefloni on ihmeainetta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Se on kyllä noloa että samaan aikaan kun puolue korostaa isänmaallisuuttaan ja suomalaisuuttaan niin sen jäsenet jäävät toistuvasti valehtelusta kiinni. Jatkaten jankuttamistaan ja häiriköintiään senkin jälkeen. Kuten Huhtasaari omissa kirjoituksissaan. Ei hän toki ainut ole.

Toivottavasti ei käy niin että valehtelua ei aleta yhdistää erityisesti suomalaisuuteen kuuluvaksi luonteenpiirteeksi, koska siitä olisi meille kaikille jo ihan konkreettista haittaa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Huhtasaari tekee kieltämättä ankarasti töitä sen eteen, että valehtelu ja vatipäisyys katsottaisiin meidän suomalaisten geneettiseksi erityispiirteeksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Huhtasaari GCM-asiakirjasta: ”Mutta siitä tulee heikkoa lainsäädäntöä, siksi moni muu maa on jo ilmoittanut jäävänsä pois.”

Sopimuksesta, joka ei ole sopimus, jota eduskunnan ei tarvitse hyväksyä, koska siinä ei ole lainsäädännön alaan kuuluvia asioita, tulee heikkoa lainsäädäntöä, kun se ei tule osaksi oikeusjärjestystä...

Olisikohan kannattanut kääntyä eduskunnan juristien puoleen?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tähän on hyvä kiinnittää huomiota. Tekstinymmärrys on hyvin tärkeä kyky kansanedustajilla. Heidän pitää käydä läpi jatkuvasti suuria tekstimääriä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kannattaa pitää mielessä, että sopimuksen sisältö määrää sen sitovuuden, ei otsikko.

Tämänkin luulisi eduskunnan juristien tietävän.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Näinhän Duplinin sopimuksessakin, EU-maat saivat tulkita sitovaa sopimusta miten tahtoivat, toiset kirjaimellisesti ja toiset eivät välittänet koko sopimuksesta. Sama EU:n yhteisvaluutassa, vakaussopimukset oli tarkoitettu noudatettavaksi ja näitä rikotaan jatkuvasti, mutta Suomi lähes ainoana pyrkii näitä noudattamaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Älä aloita Dublin-asetuksesta, viime kerralla hävisit jo. Sitä ei ole mikään valtio rikkonut tai jättänyt noudattamatta, vaikka Suomen Uutiset sellaista väittäisi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #23

Sinä tuon pelin hävisit, mutta et halua myöntää. Noudattaako EU-maat Unkari ja Puola Duplin-sopimusta? Mikäli noudattavat niin Suomi voisi toimia täysin samalla tavalla ja sulkea rajansa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #26

Minä en tiedä, mikä on ”Duplin-sopimus”. Kysymys ei silloin ollut Puolasta ja Unkarista. Sinä väitit Suomen rikkovan Dublin-asetusta ja olit tietenkin väärässä, niin kuin aina.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #28

"Sinä väitit Suomen rikkovan Dublin-asetusta"

Ei näin vaan sanoin ettei Duplin sopimuksella ole mitään merkitystä. EU:ssa sopimukset on tehty rikottavaksi ja näitä noudattaa vain Suomi ja ehkä pari muuta velvollisuudentuntoista valtiota.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #32

Tu a marché dans une merde de chien.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #33

Täytyi katsoa mikä merde on..

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #35

Kuului koulussa ensimmäisiin sanoihin, joita opeteltiin ääntämään oikein...

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #37
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #38
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #37

Ei meidän koulussamme. Muut kieltenopettajat olivat hyviä, mutta (lyhyen) ranskan äänsi savolaisittain.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #33

Typerää saivarrella jostakin sopimuksesta jonka noudattaminen on vapaaehtoista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #40

Sano se Huhtasaarelle ja Eerolalle.

Tommi Mäkinen

Ihanan maanista persufobiaa <3 Oppikirjaesimerkki trollaamisesta ja vihapuheesta. Fazerin botti ois ihan jumissa Ritalan kanssa..

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Itse asiaan ei tietenkään ole sanottavaa, kun Laura on aina oikeassa, vaikka puhuisi pötyä :)

Persuvihaa se sitten on jos korjaa kansanedustajan höpötyksiä

Onnettomia edustajia tuossa puolueessa.

Tommi Mäkinen

Selma :)
otin pois ku ei ketää kiinnosta miljonääriys..

Tommi Mäkinen

Laitetaa viel hyvää Isäinpäivänmusaa kaupan päälle, kun käytiin just studiossa :)

https://www.youtube.com/watch?v=U3zqJjyhKTo

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ei tarvitse. Rinne lupasi viime vappuna 100 euroa puhtaana käteen kaikille alle 1.400 euroa saaville eläkeläisille, joka oli puhdas populistinen valhe.

Silti viinapöhötteinen hemmo puolueineen on nyt galluppien kärjessä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Eläkeläisenä en ole kiinnostunut rahallisista vaalilupauksista vaan siitä mihin verovarat kohdistetaan. Joku satalappunen ei paljon paina kun tietää että kaikki levähtää käsiin kun joku Sipilän sotepaska saadaan aikaiseksi. Silloin ei vanhukset, eläkeläiset ja muutkaan vähävaraiset saa minkäännäköistä hoitoa kuin paksulla setelinipulla.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jota kuinkin olet metsässä näkemättä sitä valtavaa puuta aivan silmiesi edessä.

Kertoisitko, miksi liki kaikissa muissa länsimaissa julkiset palvelut joutuvat kilpailemaan perusterveudehuollossa ja vanhustenhoidossa yksityisten palveluntarjoajien kanssa - tätä kutsutaan valinnanvapaudeksi.

Otappa eteesi vaikka maailman paras ja kustannustehokkain järjestelmä - Alankomaista.

Noita sun juttuja lukeneena en viitsi jauhaa eilen syötyä ruokaa enää sen enempää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tarkoittaako "valittava kansanedustaja" sellaista, jolla on päänsärky?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala
Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Teen ehdotuksen kaikille. Olisikohan tämä hyvä ehdotus?

Jos vaikka luettaisiin sopimus ja otettaisiin selvää niistä perusteista joilla valtiot kieltäytyivät lähtemään mukaan sopimukseen?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persut eivät piittaa edustuksellisesta demokratiasta. Istuivat valiokunnassa käsittelemässä muistioita tai ehkä laittamassa photoshopattuja söpökuvia omille facebooksivuilleen. Sitten nyt meidän keskustelijoiden pitäisi heidän propagandasyistä ja kv oikeistoäären linjauksen mukaan uudestaan tehdä työ jonka muu valiokunta jo on tehnyt koska niin edustuksellinen demokratia toimii. Etkö huomaa Nordlin. Tai et välitä.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Pitääkö valittavan blogistin puhua totta ja ymmärtää lukemansa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset