valpperi

Pääministerin työ on raskasta

Tämän päivän hesarissa oli hyvä juttu pääministerin paineista ja pääministerin ajankäytöstä.

Valitettavasti tämä juttu on vain tilaajille.

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005462972.html

 

Kyseisessä artikkelissa oli haastateltu kuutta viimeaikaista pääministeriä ja kyseltiin heidän mielipiteitään pääministerin toimen arvostuksesta ja elämästä korkeimmassa päättävässä asemassa. Ainoastaan Paavo Lipponen ei antanut haastattelua.

''Paskaduuni'' oli yleinen otsikko, ja varmaan kuvaa hyvin sitä yleistä palautetta, minkä kohteeksi päämnsterit joutuvat. Nykyään pääministerit joutuvat käyttämään lähes koko ajan turvamiehiä, ja sekin on kuulemma melko raskasta, kun vapaa-ajalla menet kauppaan, niin turvamiehet seuraavat.

Aika on sikäli muuttunut, että Esko Ahon aikan, kun lama oli pahimmillaan ja ihmiset vihaisia, niin silti silloin ei ollut juuri tarvetta turvamiehille, nykyään on enemmän viha vallalla.

Täytyy henkilökohtaisesti sanoa, että ei tuo työ kyllä ole mitenkään kadehdittava, Sipilänkin päivät ovat yleensä klo 8.00-22.30 pituisia, eikä vapaapäiviä juuri ole. Isojen yritysten johtajat pääsevät kyllä paljon helpommalla, ja palkkakin on moninkertainen.

Tämä aika on mielestäni muuttunut niin nopeatempoiseksi, että kuukauden/galluppien välein toimia arvostellaan, ja haukkuminen ja erovaatimukset ovat jokapäiväisiä.

Oppositon kyllä kuuluukin koko ajan haastaa, heillähän ei ole puheista vastuuta, joten sitäkautta se on helppoa.

Minusta hallituksen ja pääministerin toimia on tyhmää arvostella kuukausittain, ja henkilöön menevää arvostelua en juuri ymmärrä, meillä kyllä hallitus kaatuu, jos se on kaatuakseen, joten arvostelu ja johtopäätösten teko on järkevää vain vaalien kautta. Tottakai kansalaiskeskustelu on hauskaa, mutta mitään kehittävää se ei ole.

Nykyään puolueet pelkäävät kuukausittan galluppeja, ja politiikka on lyhytnäköistä, ja se ei ole kenenkään etu.

Pääministeri tietysti vastaa hallituksen toimista, mutta ei hän yksi siellä asioista päätä. Meillä ei koskaan yksi puolue pääse hallituksessa sanelemaan ja omaa ideologiaansa ajamaan läpi, sillä aina on hallituksessa 3-4 puoluetta, joten yhteistyötä siellä on tehtävä.

Minä arvostan kaikkia entisiä pääministereitä, sillä oma elämä jää tuon tehtävän myötä taka-alalle. Tietysti voi sanoa, että ei siiihen työhön kukaan pakota, mutta jos näin ajattelee, niin kohta ei ole kauheasti ehdokkaitakaan siihen työhön. Tuossa työssä pitää olla kova nahka, ja kaikki eivät sitä hommaa kestä. Ajan myötä Sipiläkin on oppinut itsensä kovettamaan, ja huomannut, että kaikkiin heittoihin ei kannata kommentoida.

Minusta meillä on ollut ihan kohtuulliset pääministerit, Aho, Lipponen, Jäätteenmäki, Kiviniemi, Katainen, Stubb ja nyt Sipilä. Myös jo edesmeenneet ovat olleet ihan hyviä.

Henkilöstä ei tarvitse pitää, eikä olla välttämättä samaa mieltä politiikastakaan, mutta silti voi arvostaa yksilön työpanosta.

Pitää muistaa, että pääministeri ei tee niitä päätöksiä yksin, vaan ne tekee koko hallitus, joka on saanut mandaattinsa kansan äänestämän eduskunnan mukaan. Demokratia toimii.

Annetaan tulevienkin päämintereiden tehdä hommansa, ja arvostellaan heitä sitten tuloksien, ei henkilökohtaisten ominaisuuksien mukaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Kaiken vihan ja kritiikin keskellä on hyvä aina välillä muistaa että demokratian hyvä puoli on se, että ihmisvihaaja ei todennäköisesti päädy ministeriksi. Päämimistereiden tavoitteena on varmasti ollut kaikkien hyvinvointi. Analyysi siitä kuinka tuohon päästään on vain ollut kaikilla vähän erilainen.

Tavallaan oikeistolaisen ja vasemmistolaisen analyysin vuorottelu voi olla ollut hyväkin asia. Joskin aina välillä ne tuntuvat osuvan aivan vääriin ajankohtiin. Esimerkiksi nyt viimeisen kymmenen vuoden aikana Sipilöinti olisi voinut sopia paremmin sinne 2008-2012 jaksolle ja Kataisen sosialistihallitus taas nyt 2017 alkaen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu, aika ja ajatukset eivät aina kohtaa, ja historia sen sitten aina osoittaa.

Se on kyllä varmasti niin, että tuskimpa päällimäisenä ajatuksena on kenelläkään ollut omien etujan yksipuolinen ajaminen.

Mä kyllä uskon, että tavoite on ollut Suomen asioiden ajaminen ja olosuhteiden parantaminen, se sitten taas on eri juttu ovatko päätökset olleet oikeita.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Hyvä ja realistinen juttu haastatteluineen Hesarissa. Pääministerin asema on jo lähtökohtaisesti sellainen, että suurin osa kansasta ei pääministeristä tykkää ja virheitä aletaan porukalla kaivaa sanoista ja pienistäkin tekemisistä. Sellaista se nyt vaan on. Erilainen henkilö siitä uraputkesta tulee ulos kuin on mennyt sisälle.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Totta, kyllä kai seon kaikkien uoluejohtajien tiedossa nykyään, mitä seuraa, jos olet vaalivoittaja.

Eipä taida koskaan löytyä sellaista ihmistä, johon kansa olisi tyytyväinen, se on jotenkin huvittavaa, kuluu muutama kuukausi tai vuosi, niin saa jo palstoilta lukea, että pääministeri on tuhonnut Suomen ja olemme täysin pilalla. :)

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Kovastipa se Sipiläkin kynsin hampain roikkuu pestissä, vaikka tulisi toimeen ilmankin päämisterin ansioita.

Joku halu sitä on että haluaa roikkua pääministerinä.

Turvamiehet tulivat mukaan tässä Sipilän kauden aikana. Mitäköhän Sipilä tehnyt että aiheuttanut turvallisuus vajeen?

Kuka kutsui kotiiinsa maahanmuuttajat tai ei sit voikkaan tulla mun kotiin , mä myin sen :)

Kuka päästi ja päästää edelleen holtittomasti maahantulijoita? Miksi nykyään suojataan kansan juhlat kuorma-autoin?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei pidä paikkaans tuo turvamiesasia, luitko tuota artikkelia, Kataisella ja Stubbilla oli myös lähes jatkuvasti turvamiehet.

Pakko siinä pääministerin työssä on jonkun olla, vai ajatteleeko persut, että sitä vaihdetaan viikottain tai kuukausittain?

Minä olen iloinen, että persujen päätöksenteko on loppunut.

Taas puhut maahanmuuttajista, etkä pysty ajattelemaan asiaa miltään muulta kannalta. Eipä tarvitse kauheasti ihmetellä, että persuja ei enää hallitukseen huolita, ja se on valtavan hyvä asia Suomen ja Suomalaisten kannalta.

Muuten tämä hallitus on tehnyt kireämpää maahanmuuttopolitiikkaa kuin mikään aikaisempi, mitenhän tapahtuu tulevaisuudessa.

Tulee persuille vielä iso itku, kun todellisuus paljastuu.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Tottakai turvamiehiä on ollut aina, mutta määrä on kasvanut Sipilän vallassa olessa. Hän on tavallaan tehnyt turvamiehet tarpeelliseksi omalla työllään :)

Jokuhan siinä pääministerinä on oltava, mutta jos niin raskasta niin on aika astua sivuun. Jos niin raskasta on miksi roikkuu, jos varaa olla vapaaherrakin :) Onhan hän jo siinä roikkunut 2 vuotta ettei sitä nyt ihan koko aikaa vaihdettaisi:)

Siinä näet maahanmuuttajat vaikuttaa kaikkeen ja siksi siitä tulee puhuttua.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #10

Työ on ollut noiden haastattelujen perusteella kaikkien mielestä raskasta, tämä on asia, josta persuilla ei ole kokemusta, ja ilman sitä kokemusta myös onneksi jääkin.

Sinulla ilmeisesti on pokkaa sanoa, että kaikki haastatellut sitten olivat heikkoja, kun työ oli erittäin raskasta?

Normaali persumielipde, joka sopii hyvin linjaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

En poidä nykyisen pääministerin politiikasta, mutta epäilen ettei se olekaan hänen politiikkaansa, vaan osaksi hallituskumppaneiden politiikkaa ja osaksi hänen puolueensa enemmistön politiikkaa.

Sipilä ei ole sellainen suvereeni henkilö hallituksessa, eikä omassa puolueessaan, joka olisi voinut sanella oman tahtonsa, johon tahtoon muiden olisi ollut pakko alistua.

Jos Sipilä olisi ollut enemmän auktoriteettiä omaava henkilö, enemmän diktaattori, niin uskon että hän olisi voinut tehdä parempaa politiikkaa, nyt hän joutuu tekemään kolmen hallituspuolueen puolueoukareiden mielen mukaista politiikkaa, politiikkaa joka ei tähtää isänmaan etyyn, vaan näiden puolueiden suosion säilyttämiseen ja suosion romahduksen estämiseen.

Sipilä lupasi kantaa itse henkilökohtaisesti poliittisen vastuun siitä että hän laittaa Suomen kuntoon, mutta se ei riitä. Sipilä ei voi kantaa poliittista vastuuta hallituspuolueiden puolesta ja siksi hänen politiikkansa on tuomittu epäonnistumaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Yksi mies on aina se ns. ''kusitolppa'', mutta se on nykyaikana varmaan aina näin.

Hallitus ne päätökset tekee, mutta aina pitää olla nykyään syntipukki.

Jos tätäkin palstaa lukee, niin luulisi, että persut ja maahanmuuttovastaiset hallitsevat koko politiikkaa, mutta tämäkään palsta ei onneksi ole yleinen kansan mielipide. :)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Sinänsä harmi ettei 'Mooses' Lipponen antanut haastattelua. Hän sentään on viime vuosien pääministereistä ainoa autoritäärinen pomo, joka itketti ministereitä, pelotteli median edustajia ja pilkkasi kansanedustajakollegoita.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Raskasta ja raskasta. Minun työni ja paineet siinä on paljon paljon raskaampaa kuin yhdenkään em. pääministerin.

Palkkio ei myöskään vastaa työn vaativuutta kun ilmaiseksi teen.

Odotan innolla pääseväni joskus pääministeriksi - todennäköisesti tuntuu siltä kuin olisi lomalla nykyiseen verrattuna?

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2465...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Miten voi arvostaa pääministeriä jonka hallitus ensiksi järjestää yksityisille mahdollisuuden rahastaa terveydenhoidolla ja sitten valittaa kun yksityinen yhtiö ottaa Meri-Lapin terveydenhoidon monopolikseen. Taloudesta Sipilä ei näytä tietävän mitään tai sitten haluaa vain tuhlata veronmaksajien rahoja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Edelleenkään Sipilä ei asioista yksin päätä, sen verran pitäisi olla Makkosellakin yleistietoa. Hallitus päättää, ja hallituksen ovat muodostaneet eduskunnan luottamusta nauttivat puolueet.

Demokratiassa mennään Makkonen tällä tavalla, minä en sitten tiedä millä tavalla pitäisi mennä, haluatko diktatuuria, vai kannatatko demokratiaa?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

ritala, PERUSTUSLAKIMMEMUKAAN ESITTELIJÄ VASTAA, MITÄ HÄNEN ESITTELYSTÄÄN ON PÄÄTETTY.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ihan pelästyin, kun luin Petteri Ritalan blogin otsikon.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mikäs siinä niin pelottavaa oli, meinaatko, että minusta tulisi seuraava pääministeri. :)

Mä olen liikkuva äänestäjä ja piikki monenkin puolueen lihassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Luulin, että olet jo pääministeri, kun osasit kertoa, että pääministerin työ on raskasta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Valtioneuvoston jäsenen homma on sellainen, jossa on aika iso vapaus järjestellä kalenteriaan. Valtioneuvoston ja ministeriön istunnot on lyöty kiinni ja muuten voi itse päättää kuinka pitkää päivää tekee.

Ihmisillä on se heikkous, että he ovat varsin huonoja organisoimaan töitään. Kaikki hommat on tärkeitä ja jos on vapaus vaikuttaa töihinsä, täyttää kalenterinsa aamusta iltaan täyteen joka arkipäiväksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Aika omituista sitten, että kaikki edellisestkin ministeri ovat niin huonoja organisoijia.

Ompa meillä käynyt huono tuuri.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Synneistä saa ja pitääkin maksaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se taas riippuu siitä mikä on kenenkin mielestä syntiä.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Ei. Vaikka synnin käsite jätettäisiin sisällöltään avoimeksi, niistä yhä saa ja pitääkin maksaa.

Niin, se piti vielä kysästä, että voinko tulla parinkymmenen persun kanssa joulukirjaostoksille? (vitsi)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mulla ei ikävä kyllä ole kuin nettikauppa, mutta sieltä saa rohkeasti tilata, sieltä löytyy monenlaista luettavaa, kommunismista kansallissosialismiin, niistä sitten voi valita itselle sopivan suunnan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Onko Timo Soinin teoksia Maisterisjätkä tai Peruspomo saatavilla vai oletko kerännyt ne pois markkinoilta ja tuhonnut polttouunissa ihan vaan Suomen kansan parasta ajatellen ?

Terttu Jääskeläinen

Petteri Ritalan kommenteista näkyy, että on lukenut muutakin kuin aapista.Kiitos, kun osaat tuoda valoa pimeyteen.Eikö kommentoijille tule mieleen. että joku voi ihan kutsumuksesta ryhtyä niin epäkiitolliseen työhön, mitä pääministerin tehtävä kaikkineen on,eivätkä nämä kanssaihmiset sitä suinkaan helpota.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset