valpperi

Talouskasvu kiihtyy - Hallituksen ansiotako?

Kovaa on talouskasvu tällä hetkellä.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/nj75dBqb?ref=ampparit:5827&ex...

 

3,6 prosentin kasvu on todella kovaa, jos vertaa viimevuosien kehitystä.

Työttömyyskin alenee, joten hallituksella on helpompi hengittää ja perustella päätöksiään.

Kuinka paljon sitten tästä voidaan laittaa hallituksen toimien ansioiksi, jos hallitukselta kysyy, niin tietysti kaikki, mutta aika vaikea on tuollaisat todentaa.

Yleiseurooppalainen talouden kehitys on myös Suomelle suotuisa, vaikkakin Suomi kulkee hiukan jälkijunassa.

Hallituksen työlle tällainen suhdannekehitys on tietysti mannaa, siihen on aina hyvä vedota, kun tehdään uusia päätöksiä, yleinen toimintatapahan on juuri se, että kaikki hyvä on aina nykyisen hallituksen tekojen ansiota, ja kaikki paha johtuu viime hallituksen huonoista päätöksistä.

Tämä toiminta ei riipu lainkaan puolueista, jotka hallituksessa ovat, vaan aina on näin toimittu ja varmaan vastakin toimitaan.

 

Tämän hallituksen ainoa tuleva kompastuskivi on Sote, jos se jotenkin saadaan maalin, niin silloin on hyvä paistatella hyvässä talouskehityksessä, Soten kaatuminen vie kyllä koko hallituksenkin samalla hetkellä, mutta aika näyttää, millaisia kommervenkkejä vielä tässä kohdataan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Soten suhteen hallituksessa hermoilu alkaa kun eduskuntavaalit lähestyvät. Silloin alkaa irtiotot, kuten myös maakuntauudistuksen kanssa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Taitaa jo tuossa kevään korvilla alkaa hermoilu, jos tuo vapaavalinta menee läpi, niin sitten hallitus kyllä tuon koko paketin läpi runttaa, se on sitten tulevaisuudessa arvioitava, kuinka pajon mentiin metsään, vai mentiinkö.

Seuraava hallitus sitten saa tämän syliinsä, ja silloin vasta nähdään ehkä jo hiukan tuloksia.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kun talous kääntyy kasvuun, hallitus katsoo sen ansiokseen ja oppsition mielestä se tapahtuu hallituksesta huolimatta.

Kun talous kääntyy laskuun, hallituksen mielestä se tapahtuu hallituksesta huolimatta ja oppsition mielestä hallituksen takia.

Edellisen hallituksen aikana toteutui se talouden syöksyyn painuminen, tämän hallituksen aikana jonkinlaiseen nousuun kääntyminen.

Entä mikä tässä on sitten se hallituksen ansio tai vastuu? Jotakin ehkä voidaan päätellä siitä, että edellisen hallituksen aikana talouden kehitys painui Euroopan heikoimmaksi tai lähelle sitä, nyt kasvu on Euroopan kärkipäätä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nythän niitä opposition vaihtoehtobudjetteja satelee, demarit julkaisivat omansa juuri, ja kohta on persujen vuoro.

Vaihtoehtoja esitellään, se on sitten eri asia, ovatko ne uskottavia, se sitten taas on äänestäjien päätettävä.

Iso yllätys ei ainakaan kenellekään ollut, että demareiden vaihtoehdossa, verotusta kiristetään suurempituloisilta ja perintöveroa korotetaan. Verotus on aina ollut demareiden ainoa konsti talouden tasapainottamiseen, jotain muutakin olisi kiva joskus kuulla.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Hiukan hämmentävältä vaikutti tuo budjetti, ainakin YLEn uutisen perusteella. Hallituksen leikkauksia ja veronkevennyksiä perutaan, pienituloisille annetaan lisää. Siinä menopuoli. Tulopuolella pääomaveron kiristys, perintöveron kiristys ja yli 90k tienaavien verojen kiristys. Varsinainen lopputulos onkin sitten melkoinen suoritus, suorastaan ihme! Valtion velkaantuminen pienenee verrattuna hallituksen esitykseen...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

BKT: n suhteen olaan pian pääsemässä vuoden 2008 tasolle asti, johon yltäminen on kestänyt 10 vuotta. Muun EU:n ja Euroalueen taloudet ovat kasvaneet nyt tässä syklissä jo 7 vuoden ajan.

Ansiot, mikäli niitä puolueiden tahoille jyvitetään, kääntyvät nyt kovasti nykyhallituksen eduksi ja edellisen sateenkaarihallituksen saamattomuudeksi - tai pitäisikö jopa sanoa vastuuttomaksi tyrimiseksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Pitkä ja kivinen on ollut tie, oppositiolta tämä kasvu vie kyllä hieman suurinta terää arvostelusta.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Pitäiskö nyt oppositionkin hieman hengähtää siinä haukkumisessaan ja malttaa katsoa koko hallituskausi lopuilleen. Nyt kun näyttää hyvältä ja jos toimenpiteisiin vaaditaan jyrkkiä muutoksia niin ne muutokset on toteutettava sitten ensi kaudella ja silloin menee jo ehkä huonommin. Jos oletetaan että nykyinen oppositio on hallituksessa ensi kaudella vahvoilla niin vaatii kyllä melkoista pokkaa alkaa vaatimaan suunnan muuttamista ihan vain sen takia että tuli sanottua.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Veikkaan, että oppositio lyö vain löylyä lisää. Hallituksen onnistuminen kun on oppositiolle myrkkyä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se menee juuri näin, pitäisi kuitenkin ajatella ensin sitä kokonaiskuvaa ja sitten vasta oman puolueen kannatusta. Se on kyllä melko mahdotonta, veikkaisin, että puheet ovat vaalikamppailussa suuret, ja oppositio antaa tulla kaikki mahdolliset viat ja virheet, ja sitten jos vaalit voitetaan, niin muutoksia ei sitten kuitenkaan puheiden perusteella tehdä.

Äänestäjän kuluttajanasuoja on melko heikko, tai no äänestäjän pitää olla paljon tarkkaavaisempi, eikä uskoa ihan kaikkea mitä luvataan.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Olen tällä alustalla pariin kertaan todennut, että kyllähän ne opposotiolla lyömäaseet ovat vähissä seuraavien eduskuntavaalien vaalikampanjassa.
Täällä dosentti ja eräät muutkin kaivelevat vain epäolennaisia virkansa puolesta eikä nähdä mitään hyvää. Kaivellaan vaan asioita, kun ei ole eväitä esittää omia ratkaisuja, pelkästään syytöksiä. Niillä ei hyvinvointia rakenneta.
Onneksi maassa on määrätietoinen hallitus, joka laittaa asioita kuntoon.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Yleislinja taitaa kuitenkin olla oppositionkin mielestä hyvä, sitä vain ei kehtaa ääneen sanoa, pienissä asioissa on aina erimielisyyksiä, ja se on ihan normaalia.

Terttu Jääskeläinen

Kiitos Raimo Tossavainen, vihdoinkin jotain positiivista kommenteissa.Petter Ritalan kolumneista tulee hyvä mieli - niistä löytyy aina tervettä huumoria ja lojaalisuutta eikä kaikkea tarvitse aina tuijottaa otsa kurtussa. Yleensä Näissä blogeissa täällä on melkein poikkeuksetta asioihin hyvin negatiivinen asenne.Hyvää ei löydy oikein mistään. Kielteisyys ruokkii aina itse itseään,eikä nähdä , että meillä on asiat kaikenkaikkiaan aika hyvin.Kiitos Petteri . Ilahdun aina ,kun näen turkoosin paitasi blogien sivuilla -ei ole luvassa mitään ankeaa, totista torvensoittoa.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Helppo olla Jääskeläisen kanssa samaa mieltä. Ritala on realisti, eikä kaikki ole mustaa mikä näkyy. Hänelle iso käsi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Miten tuo talouskasvu voisikaan olla hallituksen ansiota, kun hallitus ei ole saanut mitään aikaan. Tai onhan se saanut, ministerien törkeät petokset ja demokratian vastaiset toimet.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Ihanko oikeesti, voi harmi.......

Tarkoitettu Laitiselle tämä kommentti.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onko raskasta?

Sun täytyy kuitenkin tulla toimeen tulevaisuudessakin näiden samojen puolueiden kanssa, kokoomus taitaa seuraavien vaalien kärjessä olla, tai sitten saat nauttia demareista ja vihreistä, tuntuisiko se jotenkin paremmalta?

Kannattaa olla varovainen mitä toivoo, sillä se voi jopa mennä ihan päinvastoin. Jos elättelet toiveita, että persut olisivat jollain lailla asioista päättämässä, niin se ei kyllä tapahdu, persujen vaikuttaminen keskittyy edelleen tänne usarin blogeihin ja Halla-ahon face-sivuille.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Niin kansalaisilta on viety kaikki demokraattiset ja parlamentaariset vaikuttamismahdollisuudet, ja tokihan asioista ymmärtämättömät pitävät sitä hyvänä asiana. Ja mukavahan tätä on seurata, kun trollit yrittävät vääntää mustan valkoiseksi.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #26

Kuka vienyt, mitä vienyt ja mihin vienyt. Tietääkseni eduskunta- kunnallis- ja presidentinvaaleja järjestetään tästäkin eteenpäin. Eikös niissä vaikuteta demokraattisesti ja parlamentaarisesti.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Kyllähä tämän talouskasvun"syyllinen" on EKP

EKP on pitänyt korot 0 tasolla ja jakanut korotonta rahaa jo vuosia. Voidaan kysyä, miksi Suomen talouskasvu alkoi vasta tänä vuonna.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomen talouskasvu alkaa aina viiveellä maailmantalouden piristyessä, syynä tähän on vientimme rakenne, joka perustuu pääosin investointitavaroiden tuottamiseen. Suomessa virheellisesti kuvitellaan, että hallituspolitiikalla olisi keskeinen merkitys siihen miten suomalainen vientiteollisuus maailmalla menestyy, ei ole. Maailmantalouden syöksyessä lamaan myös Suomi syöksyy, viiveellä, maailmantalouden piristyessä myös Suomen vienti piristyy, viiveellä ja tätä on tapahtunut niin kauan kuin muistan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niinhän se menee, mutta vuorollaan jokainen hallitus, joka sattuu nousukauteen, siitä myös ottaa kunnian.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

#19#
Siellähän se menee Suomilaiva maailman aallokoissa mutta on kai sillä hallituksellakin jonkinlainen merkitys johonkin vai oletko oikeasti sitä mieltä ettei ole väliä kuka siellä on milloinkin.
Luulempa että mieluummin ottaisit demarivetoisen hallituksen kuin vaikkapa piraattipuolueen johtaman vai olenko vallan väärässä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Granlund on nyt kyllä aivan ulalla maailmantaloudesta. Viitsistitkö edes perehtyä todellisuuteen ennen näitä laukomiasia falskeja latteuksia.

Maailmantalous ja Euroopan talous ovat olleet rajussa kasvussa QE-ohjelmin jo 10 vuotta - mutta Suomikin alkaa herätä taloudeltaan edes 2007 tasolle jo ensi vuonna !

Kuinka paljon tähän sitten onkaan käytetty miljardeja leikkiteennäistä nollakorkorahaa julkisin ja yksityisin velkaantumisin jo liki vuosikymmenen ajan. Lainatut rahat maksetaan toki joskus takaisin viimeistään korkolaskuin, jos varaa lyhennyksiin ei ole - se on täysin pomminvarmaa. Velkojakin joskus ilmestyy iltasanomien välilehdille pienestä pakosta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kiiski, et taida tietää Suomen viennin rakenteesta tuon taivallista. Tällä hetkelläkin perheemme esikoinen, joka myös toisen poikamme tavoin toimii vientiteollisuudessa on viikon työmatkalla Intiassa ja ensiviikko menee Ruosissa ja Saksassa. Näillä veljeksillä on insinööreinä konepajaviennin parissa työvuosia yhteensä yli 25-vuotta ja kyllä he isänsä ajantasalla pitää siitä mitä Suomen viennissä oikein tapahtuu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #25

Jos nyt edes lukisit oikein, niin kirjoitin maalimantalouden ja EU-maiden talouskasvusta, enkä ottanut kantaa insinööripoikiesi tulemisiin tai menemisiin puolin tai toisin, vaikka kovin moukkamaisesti otitkin asian esiin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Hallitukset päättävät lähinnä siitä miten yhdessä "leivottu kakku" kansalaisten kesken jaetaan ja tässä se poliittinen ero puolueiden välillä syntyy.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Useimmat tämän hallituksen tekemät talouspäätökset ovat tulleet voimaan vasta tämän vuoden aikana ja osa vasta myöhemmin. Se merkitsee, että vaikka päätökset olisivat oikeitakin olleet, ei niiden vaikutus ole millään ehtinyt nykyistä talousnousua vauhdittamaan kuin ehkä asenteissa ja toiveikkuuden lisänä. Hyvä sekin. Kyllä nousun taustalla on Euroopan ja koko maailmantaloudekin kasvu. Kas kun ei Trump ole sitä täysin itselleen ominut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset