valpperi

Suomi ja Suomalaiset haluavat olla EU:n jäseniä

Paljon on tälläkin alustalla ollut puhetta EU:n hyödyistä ja haitoista, ja tietyt kirjoittajat pitävät koko EU:ta kaiken pahan alkuna ja juurena.

Uusimpien kyselyjen mukaan EU on kuitenkin Suomalaisten suosiossa, eikä valtaosa kansasta halua edes äänestystä asiasta.

https://yle.fi/uutiset/3-9710808

 

Minusta voisi pikkuhiljaa lopettaa EU:n syyttelyn kaikesta mikä on Suomessa huonosti, eihän tuo missään nimessä ole täydellinen ja osaltaan myös erittäin heikosti johdettu, mutta kun ajattelee pientä Suomea tässä yhteydessä, niin kyllä ne edut ovat suuremmat kuin haitat.

Suomalaiset yritykset ovat täysin riippuvaisia EU:sta ja ovat tyytyväisiä, että kauppasuhteet ja kaupankäynti yli rajojen on helppoa.

Meidän oma politiikka sitten määrää pitkälti, miten suhtaudumme EU:n säädöksiin ja miten käytämme asioita ja mahdollisuuksia hyväksi.

Nyt kun tuolla rapakon takana on vallassa yksi älykääpiö, niin aina parempi, mitä enemmän teemme yhteistyötä EU:n kannsa esim. turvallisuuspolitiikan saralla.

Vastustaa voi, jos niin haluaa, mutta menestymismahdollisuutta tällä linjalla ei ole.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tuossa välissä oli yksi internetpaneeliin perustuva gallup, jonka perusteella leivottiin Halla-ahosta seuraavaa pääministeriä. Se oli persujen mielestä oikein ja merkittävä. Nyt varmaan sujuvasti palataan samaan vanhaan lauluun, jossa gallupeilla ei väliä ja valtamedia sekä erityisesti Yle sitä ja tätä.. ;-)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu, Yleenhän ei tietyt tahot enää usko lainkaan.

Halla-Aho pääministerinä on yhtä mahdollinen skenaario, kuin että Trump osallistuisi pride-marssille :)

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Huomasitko, että kyselyssä tiedusteltiin mielipiteitä myös koululaisilta, eli 15-, 16- , ja 17-vuotiailta, jotka eivät tunnetusti tiedä politiikasta mitään? Aivan tarkoituksenhakuinen kysely, jossa saadaan vastaukseksi juuri se mitä halutaan. Myös media voi taputtaa itselleen, kun niin moni aikuinenkin on täysin aivopesty uskomaan, että Eu on hyväksi kansalaisille. -Vinkiksi seuraavaan mielipidemittaukseen: kysykää mielipidettä kaikilta koululaisilta eli 7 vuotta täyttäneiltä, tilasto näyttää vielä paremmalta :)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eikös ne nuoret ole juuri Halla-Ahon faneja, jos nuoret jätetään pois tutkimuksista, niin mites sitten mestarin käy? :)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Montako 15-17 vuotta olevaa ajattelet sisältyvän tuhannen otokseen kansasta ja mikä on heidän tilastollinen merkittävyytensä lopputulokseen.

Kova usko sulla muuten maamme nuoriin.

Aivopesty? Jep.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Hyvä pointti, mutta 15-17v nuorista osa on äänioikeutettuja jo seuraavissa eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa. Voihan heidän mielensä toki muuttua, mutta niin voi muidenkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nuorethan ne yleensä muutoksia vasta kannattavatkin.
NATO:a koskevien mielipidetiedustelujen kohdalla ei välttämättä kaikki samat piirit suinkaan ole teilaamassa niitä aivopesun tulokseksi, vaikka juuri sen asian kohdalla pikemminkin näin on asian laita.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Myönnän Eu:n ja Euron hyödyt kaupankäynnille, mutta toivoisin toki erilaista vähemmän byrokraattista ja talouteen keskittyvää Eu:ta. Jos ei ulkorajoja saada kiinni ja jämäkkyyttä talousasioiden hoitoon, niin nämä muut seikat ylittävät kaupankäynnin hyödyt. Tällöin voi nykyisen Eu:n mieluusti kuopata.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se on vakiotapaus, että jos EU:sta tehdään kysely, ja vaikka kysyttäisiin sitten keneltä, niin aina se väärin menee joidenkin mielestä.

Tässä kyselyssä, jopa maanviljelijöiden kanta oli muuttunut suopeammaksi.

Miksei sitä nyt vaan voi hyväksyä, että kanslaisista valtaosa pitää EU:ta hyvänä.

Trumpin tyyli on hyvin omaksuttu täälläkin, kaikki uutiset, jotka eivät miellytä ovat niitä valeuutisia :)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Olisi aina hyvä muistaa, miksi Suomi halusi liittyä EU:n jäseneksi.
Syistä eräs oli maan geopoliittinen sijainti ja eräs maan ja kansan halu kuulua läntisten arvojen alueelle. Ruotsi EU:n jäsenenä ja Suomi sen ulkopuolella olisi mahdoton yhtälö.

EU:ssa toki on vielä säätämistä - ja paljon onkin. Ensimmäisenä tulisi mieleen jo aiemmin mainitut byrokratia ja rajavalvonta.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Läntisten arvojen vastustaminen näyttäisi olevan niitä merkittävimpiä yhdistäviä tekijöitä tuolla EU-vastasessa skenessä. Onneksi eivät ole kansan enemmistö, vaikka niin jaksavat uskotellakin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Läntisten arvojen vastustaminen näyttäisi olevan niitä merkittävimpiä yhdistäviä tekijöitä tuolla EU-vastasessa skenessä"

Luetteles vielä ne läntiset arvot niin tsekataan skene.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #42

Et ole sitten vaivautunut lukemaan Lissabonin sopimusta:

"Unionin perustana olevat arvot ovat ihmisarvon kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo, oikeusvaltio ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vähemmistöihin kuuluvien oikeudet mukaan luettuina. Nämä ovat jäsenvaltioille yhteisiä arvoja yhteiskunnassa, jolle on ominaista moniarvoisuus, syrjimättömyys, suvaitsevaisuus, oikeudenmukaisuus, yhteisvastuu sekä naisten ja miesten tasa-arvo.”

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #57

Kansanvalta eli demokratia ja kansalta ei haluta kysyä. EU on sopimusrikkomuksia täynnä. Suomalaiset eivät ole koskaan saaneet äänestää liittovaltiosta, vaan meidät on hivuttamalla viety mahdollisimman lähelle liittovaltiota.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #57

Sanat ovat vain tahroja papreilla....käytäntö monessa noista kohdista on aivan toista. Mutta pyrkimys on tietenkin hyvä, maali markkinahumussa ja kähminnässä vain tuntuu karkaavan yhä kauemmaksi näin pienen tasavaltalaisen mielestä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei tainneet kysyä innostusta yhteisvastuuseen tuhansien miljardien veloista tai mainita lopunkin itsenäisyyden menettämistä liittovaltiossa, tuskin edes mainitsivat EU:n vaativan lisää haittamaahanmuuttoa. Liittovaltiossa olisimme maksajina kun elintaso eläkkeet ja palkat tasattaisiin Romanian, Kreikan ja Bulgarian kanssa.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Näihän se on. Suomalaiset eivät enää usko maan selviävän itsenäisenä. Ja kun näin on, eivät itsenäisyyttä edes ansaitse. Pieni pohjoinen porukka joka on varustettu huonolla itsetunnolla, takana loistava tulevaisuus. Tänne ei tee enää lapsiakaan juuri muut kuin lähi-idän ja afrikan maahanmuuttajat. Game over.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 15

Nykyisinhän kansalaisilla on paljon enemmän itsenäistä päätäntävaltaa ja vaihtoehtoja oman elämänsä suhteen kuin vielä vaikkapa 20 vuotta sitten jolloin virkamies ja poliitikko olivat auktoriteetteja joita ei saanut kyseenalaistaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ainakin voimme kokemuspohjaisesti sanoa että EU aikana meillä on mennyt surkeasti verrattuna itysenäisyyden aikaan 90-luvulle asti.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Makkonen on tämän palstan suurin EU-kriitikko, se on ihan ok, ei siinä mitään, sillä vähemmistöjä tarvitaan edistyneessä demokratiassa tottakai.

Valtaosa kansasta ei ole kuitenkaan sitä mieltä, että EU:sta pitäisi erota, näillä sitten tällä hetkellä mennään.

Jos EU olisi niin paha kuin sinä ja jotkut muut annatte ymmärtää, niin luulisi kuitenkin myös enemmistön sen asian ymmärtävän, ilmeisesti siis ihmiset ovat niin paljon heikompilahjaisia, etteivät ymmärrä teidän kantaanne.

Demokratiassa mennään, joten tällä hetkellä EU on ja pysyy. Parempi on koittaa pysyä valtavirran mukana, ja saada mahdollisimman paljon hyötyä siitä irti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Valtaosa kansasta ei ole kuitenkaan sitä mieltä, että EU:sta pitäisi erota, näillä sitten tällä hetkellä mennään."

Valtaosa kansasta on täysin tietämätön mitä EU:n tulevaisuudelle on suunniteltu. Media ja poliitikot ovat täysin hiljaa liittovaltiosuunnitelmista ja haluavat edistää kaikkea integroitumista pienin hiljaisin askelin. Euro oli yksi suuri askel integraatiossa ja meille myöskin haitallisin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Muiden kokemuksista en osaa sanoa. Itselläni on kuitenkin mennyt EU-aikana vähintään yhtä hyvin kuin ennen EU:ta. Todennäköisesti jopa parammin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mielestäni keskustelu pitäisi siirtää EU:n sijasta euroon.

Siitä on monet talousasiantuntijatkin samaa mieltä.

Tietysti EU:nkin tulee katsoa aika ajoin peiliin aikaisemmin mainitun byrokratian ja rahanholvauksen suhteen. Totuus kuitenkin on, että me elämme mantereemme historian pisintä rauhallista ajanjaksoa.

Huomattava osa siitä on Euroopan unionin ansiota.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Euro ei ole ongelma, vaan poliitikot ja yritysjohtajat jotka eivät osaa pelata peliä pelin sääntöjen mukaan. Molemmat vinkuvat ja haluavat muuttaa pelin sääntöjä, vaikka ongelma useimmiten on heidän kyvyttömyydessään pärjätä samoilla säännöillä kuin muut pelaajat joutuvat pärjäämään. Pidemmän aikavälin ongelma on toki se, että sääntöjen muuttaminen ei kauan auta, sillä muutuneillakin sännöillä paremmat pelaajat pärjäävät aina paremmin. Siksi niin hallitus kuin EK:n vinkujat ovat suuren luokan ongelma - molemmissa ryhmissä on lähinnä niitä, jotka eivät pitkällä tähtäimellä pärjää missään olosuhteissa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Miksi sitten EU ja EMU ovat demokratiavajeisia ja valuvikaisia ja systeemiltään pahasti kriisiytyneet? Eli pitääkö sanonta, "missä EU siellä ongelma" enää ollenkaan pidä paikkansa vai eikö? Mitkä maat rikkovat pahiten alkuperäisiä unionin arvoja,ihanteita, sääntöjä ja tavoitteita? Hyväksytkö?

Onko EU Ihantola ja Eldorado nykytyylillään? Monen kerroksen eriarvoisine väkineen ja valtioineen. Yhdistääkö se alistettuja euromaita EU:n moottorimaa-Saksan lypsylehmiksi?

Miksi jopa sdp:n puheenjohtaja Antti Rinnekin tunnustaa, että "EU-komissio elää kuplassa - ja toimii EU:n perusideaa vastaan"- veroparatiisineuvos junckereineen ja käteisineen?

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201707072200247...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Euro onkin eri juttu, se on ongelmallinen, en siltikään usko, että vaikka euro kuolisi, niin se olisi EU:n loppu.

Kukaan ei varmaan sitä kiellä, etteikö EU:ssa olisi ongelmia, mutta vaihtoehtoinenkin suunta, eli irtautuminen EU:sta toisi varmasti paljon enemmän ongelmia kuin hyötyjä.

Meillä on hyvä esimerkki Briteissä, kun nyt seuraamme sen prosessin loppuun näemme hieman osviittaa, miten paljon eroamisesta on hyötyä. Melkoisen kallista leikkiä, ja yritykset siirtävät toimintojaan pois Englannista. Pitää myös muistaa, että Suomi on hyttysen paska EU-markkinoilla, briteillä sentään on pitkiä perinteitä, jotka sitä hieman suojaavat.

Lopputulosta on vielä mahdoton arvioida, mutta näyttää siltä, että ei siitä kaudeasti ainakaan hyötyä ole siitä eroamisesta.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Brexit on huono esimerkki. Tottakai poliitikot haluavat kostaa Britannialle sen eroaikeet.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 46

Unioni ei kosta koska ei sellainen olisi edes mahdollista.

Brexit on vallan mainio esimerkki siitä miten kansalaisille annettiin ymmärtää miten ne jatkossa saavat päättää itse ihan kaikesta.

Jatkossa siis näemme siellä kansakunnan jossa kenelläkään ei ole aihetta tyytymättömyyteen. Eihän kukaan voi olla tyytymätön itse päättämiinsä asioihin.
Tai kansakunnan jonka jäsenistä moni kokee tulleensa huijatuksi mukavia lupailleiden poliitikkojen toimesta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#23. Euroalueen ongelmat ovat pysyviä ja ratkaisuvaihtoehdot vähissä. "Parasta olisi Kreikan ja Kyproksen ero", sanoo Englannin keskuspankin entinen pääjohtaja Mervyn King. Tarvittaisiin konkreettisia tositoimia. Ranskan Macronin ja Saksan Merkelin vaalipuheet eivät velvoita EU:ta ja EMUa mihinkään. Tarkemmin:

http://www.hs.fi/talous/art-2000005286458.html

"EU-suhde ei ole koskaan toiminut. Tätä liittoa ei olisi koskaan pitänyt syntyä." - Siksi Brexit.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

EU on hyvä idea mutta toteutus on poliitikkojen ansiosta heikko.

Nyt pitäisi ottaa pari askelta takapakkia mm. purkamalla euroalue. Mielestäni Suomen tulisi olla tässä aloitteellinen (turha toivo, tiedän kyllä). Liittovaltio hömpötykset on syytä haudata kokonaan.

Poliitikkojen kädettömyydestä johtuen EU tullee kuitenkin jatkamaan kuten ennenkin ts. kriisistä toiseen toikkaroiden

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Politikointi ja pelinpolitiikka pilaa periaatteellisuudellaan ja ristiriidoillaan monet hyvä asiat, ihanteet ja tavoitteet. Politikointi estää kestävän kehityksen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Aika kultaa muistot" sanotaa ja kyllä se pitää paikkansa. Kun muistelee aikaa, 70-80-lukua niin kyllä tämän hetken Suomi on millä tahansa mittarilla mitattuna vauraampi ja elintasomme korkeampi kuin koskaan. 70-80 luvulla autot olivat Ladoja tai japanilaisia pieniä "riisikuppeja" TV:t mustavalkoisia, väritelevision ostoon, osamaksulla tietenkin, kului puolen kuun palkka. Juustot olivat Edamia, kotimaisia vihanneksia MTK:n erityisessä suojeluksessa olevia, ei lapsiperheellä ollut talvisin varaa ostaa ja muitahan ei edes ollut, siitä kepu ja MTK pitävät huolta. Ja entä pankkilainojen korot ja kireät takaisinmaksuajat, huh,huh. Suomella on ongelmansa ja pääosin ihan itse aiheutetut, turha siitä EU:a syyttää vaikka se kovin muodikasta olisikin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itse muistan 70-luvun Suomen aivan toisenlaisena, sulkeutuneena, itsesensuurin vallassa olevana maana, joka päätöksiä tehdessään oli otettava naapurimme, NL:n näkemykset huomioon. Itsenäisyytemme, itsemääräämisoikeutemme oli Kremlin "taskussa" ja pres, Kekkonen oli polkenut parlamentarismin maan rakoon ulkopolitiikkaa lyömäaseena käyttäen. Eu:n liittymisen ja NL:n romahduksen myötä Suomi on itsenäisempi kuin koskaan historiansa aikana.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

70-luvulla kansalaisten säädyn tunnisti käyttämästään autosta: duunarit Ladalla, maanviljelijät ja pankinjohtajat Mersulla. Sellaisten tulonsiirtojen johdosta eri säätyjen välinen kateus ja katkeruus oli kovaa. Virkamies ja kunnan hyvävelikerholaiset olivat auktoriteettejä joita ei voinut kyseenalaistaa.
Ne jotka kykenivät, lähtivät Ruotsiin töihin tai sossupummiksi koska isänmaalla ei ollut niille tarjota mitään.

Nykyisin muksuilla on tarjolla moninkertainen määrä vaihtoehtoja niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ehkä paperilla on vaihtoehtoja mutta onko todellisuudessa käytännössä? Se onkin sitten eriasia! Ei jokainen nuori pysty lähtemään Vaikka Saksaan opiskelemaan.. Tai Englantiin. Ei edes Vaihto-oppilaaksi!.. Sitten voidaan mennä toiseen asiaan.. Onko "vaihtoehtojen"! paljuus hyvästä jos ne eivät käytännössä toteudu/toimi!

Ja se mikä tekee Suomen köyhäksi 70-80-luvulla on teknologia.. Jos tämän päivän teknologia olisi ollut tuolloin Suomessa, olisi ollut isoja TV:tä, autoja ynm. perheillä paremmin kuin nykyisin.. (Siis itse vihaan tuota esimerkkiä ylipäätänsä ja väitettä, mutta jotkut sitä viljelee niin innokkaasti!).. "Ei ollut kuin mustavalkea tv kotona ja puolet palkasta meni siihen".. No nykyisin saat puolet palkasta menemään Kännykkään.. :D

En tiedä pitäisi EU:n hajota mutta ainakin ottaa takapakkia ja antaa maiden itse päättää asioista + Vähentää työväkeä ja niiden palkkoja!. Ja tosiaan ne rajat kuntoon! € voisi hajota samantien.. Sitä ei tulisi ikävä!

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"En tiedä pitäisi EU:n hajota...".
Kiitos noista lohdutuksen sanoista ! Luulin olevani ainoa, joka ei tiedä mitä haluaa.
EU:ssa nyppii liittovaltiohanke, yhteisvastuu (anteeksi tuo kirosana), EU-sopimukset, jotka pitäisi kirjata vessapaperille. Silloin niillä voisi edes pyyhkiä. Nyt ne eivät kelpaa mihinkään.
EU taitaa ollakin maailman suurin rikollisjärjestö. Luulen muistavani, miten muutama vuosi sitten EU:n tilintarkastaja, joka ihmetteli miljardien katoamista EU:n kassasta sai potkut. Mitään ei muutettu.

EU:ssa jatkamisen puolesta en nyt keksi muuta kuin aggressiivisen itänaapurimme. Taitaa tämäkin perustua pelkkään harhaan. Jos naapuri taas tänne tunkisi, mitä apua meillä oikeasti olisi EU:sta ?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Edesmennyt pitkäaikainen kansanedustaja, lakitieteen lisensiaatti Veikko Vennamo (1913 – 1997) kirjoittaa muistelmateoksensa ”Kulissien takaa” sen viimeisessä kappaleessa ”Olen aina ollut sitä mieltä, että kun Suomen kansalta ei salata totuutta, vaan kerrotaan tosiasiat, niin kansamme enemmistö löytää oikean ratkaisun”.

Tässä tapauksessa kansa on löytänyt oikean ratkaisun, joten on turha haikailla kansanäänestyksen perään. Kansa ymmärtää ilman turhaa rummutusta, että meillä on yhteistä rajaa itänaapurin kanssa noin 1340 kilometriä. Nyt se on myös EU:n rajaa. Hyvät naapuruussuhteet ovat tietysti erittäin tärkeä asia, mutta aina on myös hyvä olla varautunut huonompiinkin aikoihin. Se on tervettä itsenäisyydensuojeluvaistoa. Onneksi kansan enemmistöllä tuntuu gallupista päätellen sitä riittävän.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Mites olis? kerrottiinko kansalle totuus EU:Sta kun siitä tehtiin äänestys? Kerrotaanko vieläkään? Eipä taideta.. Kaikki tehdään salassa ja hitaasti.. Pimennossa kansalta! Näin se on mennyt ja tulee menemäänkin!!

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Eu kannatus on noussut sinä aikansa, kun Suomi on ollut siinä jäsenenä. Näin ei olisi, jos kansalaiset kokisivat jäsenyyden haitallisena.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #38

Ja kansalaiset osaavat arvottaa oikeita asioita ?
Taitaa tärkein syy pysyä mukana olla, ettei ulkomaan matkoilla tarvitse vaihtaa valuuttaa. Siinähän voi säästää monta euroa kymmenessä vuodessa !

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #49

Kyllä kansa tietää. On jokseenkin huvittavaa tai oikeastaan surullista kuinka eu vastustajat aliarvioivat suomalaisia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"EU-kansanäänestyksen järjestäminen ei juuri saa kannatusta Suomessa."

Tämä tarkoittaa ettei demokratia saa juuri Suomessa kannatusta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Edelleenkin olen täysin samaa mieltä kuin aikoinaan viisaasti ajatellut Otto von Habsburg:

- "Euroopalla ei ole kansaa, ei yhteistä poliittista kulttuuria, ei riittävän voimakasta kohtalonyhteyttä eikä yhteisvastuun tunnetta, jotta sen kansalaiset voisivat hyväksyä EU:n perustuslakisopimuksen kansallisten lakiensa yläpuolelle."

Ilman kansanäänestystä perustuslakisopimuksella ei voi olla laillisuutta eli legitimeettiä EMU:n jäsenmaiden silmissä. EMU:ssa kansallisvaltiot on orjuutettu seireenipuheilla ja halvalla korolla juridisesti, taloudellisesti ja poliittisesti euroon ja EMU:n pysyviksi lypsylehmiksi. EMU tuhoaa kansallisvaltiot ja nationalismin suuntana tulonsiirtounioni ja Eurostoliitto.

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen

Euvostoliitto on siitä tosi mielenkiintoinen instanssi, ettei mikään sen sopimuksista ole pitänyt esim:Dublin,Shengen,bailout,vakaus ja kasvusopimus,yhteiskunnan tuki Italian pankeille komission hyväksynnällä ym ym.Myöskin demokratia ja avoimmuus on lähiaikoina ottanut isoja takapakkeja.Suomelle tämä ei ole hyvää kehitystä.Tätä pahempi ongelma on eurovaluutta verrattuna omaan kelluvaan valuuttaan.Useimmat talouselämän asaiantuntijat pitävät sitä pahimpana mokana sodan jälkeen.

Petteri Hiienkoski

Kannattaa huomata että kysymys siitä tulisiko järjestää kansanäänestys on eri asia kuin kysymys kannattaako EU:ta vai ei.

Itse en voi kannattaa sellaista EU:ta, jota nyt ollaan tekemässä, mutta siitä huolimatta tai sen takia, en kannata kansanäänestystä EU-jäsenyydestä. Siitä mikä on mittaustulos kansanäänestysasiaan ei voi tehdä päätelmiä EU:n kannatuksesta.

Vaikka kysymys siitä, miten äänestäisi kansanäänestyksessä, onkin spekulatiivinen, kertoo se kuitenkin enemmän EU-kannatuksesta. Jos tuollainen äänestys olisi oikeasti, tilanne olisi kuitenkin sellainen, että kannanmuodostusta siihen on etukäteen vaikea ennakoida. Yleensä eroilla vaihtoehtojen välillä on taipumus pikemminkin tasoittua kuin kasvaa.

EU-komission julkaiseman viimeisimmän Eurobarometrin mukaan maaliskuussa 2017 kysymykseen onko EU-jäsenyys hyvä asia, suomalaiset vastasivat sen mukaan kyllä 57 %. Laskua vuoden takaiseen oli 3 %-yksikkiö.

EU ei kuitenkaan seiso eikä kaadu mielipidemittausten tulosten perusteella. EU:n suurin ongelma on näet EU itse. No future.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"No future."

Samaa mieltä, mutta ei Suomen ansiosta, eli liittovaltiokehitys pysähtyy demokraattisten maiden vastustukseen. Euro kaatuu luonnollisesti samalla mutta todennäköisesti typerät päättäjämme ehtivät törsätä vielä miljardeja ennenkuin tajuavat kehityksen mahdottomuuden.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 48

Tuo euron ja läntisen integraation kaatuminen on vähän kuin Jeesuksen toinen tuleminen. Sitä hokevat toistavat mantraansa kuin pahimmat kristityt tai islamilaiset saarnaajat.

Toki mikään kansakunta, valtio tai valuutta ei ole ikuinen. Ne lakkaavat olemasta sillä hetkellä kun kansalaisille on tarjolla parempi vaihtoehto. Nyt sellaista ei ole.

Varmaa ei ole kuin se että Jeesus ei tule.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Seuraako euro edusta fiksummat päättäjät Suomelle? Mistäköhän löytyvät?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

HS: Saksa ei hyväksysi tulonsiirtounionia eli liittovaltiota.

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237597-...

Toivoton eurojärjestelmä:
http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23961...

Suomen €urojäsenyys pahempi kuin konkurssi:
http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237111-...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Euro voi toimia vain täydessä liittovaltiossa, tämän on myöntänyt komissiokin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 54

Se täysi liittovaltio olisi suomalaisten ja muidenkin eurooppaĺaisten kannalta hyvä asia. Vaihtoehdot ovat kaikkien kannalta huonot.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kukaan ei narise siitä, että itsenäiset kunnatkin joutuvat olemaan samalla osa Suomen valtiota. Vaikka Helsingillä ja Savukoskella on varsin vähän yhteistä.

Samoin markka-aikaan jouduttiin pärjäämään samalla valuutalla, vaikka kuntien taloudet olivat täysin erilaisia. Ja valtio joutuu edelleen hoitamaan tulonsiirtoja rikkaammilta kunnilta köyhemmille.

Jotenkin näyttää kovin analogiselta suhteessa tuohon EU-liittovaltiotouhuun verrattuna. Ja onhan aina turkulaisten ja tamperelaisten ollut vaikea ymmärtää toisiaan. Joten siltäkään osin edes monikielisyys ei ole suuri ongelma. Jopa kansallinen identiteettikin on melkein verrattavissa maakunnalliseen identiteettiin. Moni helsinkiläinen on sitä mieltä, että savolaiset voisivat palata samalla junalla, millä tulivat. Aivan kuten Pohjanmaalla annetaan ihan varmuuden vuoksi turpiin, jos joku tunnistetaan rantaruotsalaiseksi.

Asiat skaalautuvat samanlaisina hierarkian eri tasoilla...

Petteri Hiienkoski

EU:lla ei ole muuta 'vaihtoehtoa' kuin liittovaltio eikä se ole edes vaihtoehto. Ainoa 'vaihtoehto' on siinä, millä vauhdilla ja missä järjestyksessä se toteutetaan.

Lähes 30 keskenään erilaisen jäsenmaan liittovaltio ei kuitenkaan onnistu kuin pakolla. Eikä sellainen voi toimia ilman kovaa vallankeskittämistä, koska se on aivab liian jäykkä. Sitä ennen on rakennettava kuitenkin valta byrokratia. Jos nähnyt vaikkapa EU-parlamentin istuntosalin tulkkauskoppien määrän, tajuaa jo siitä, miten järjetön EU-hanke on.

Miten sitten arvioida demokratian periaatteiden kannalta hanketta, jolla ei ole vaihtoehtoja? Tai sitä että valta joudutaan keskittämään pienellä eliitille?

Pohjois-Euroopan vauraita jäsenmaita tarvitaan takaamaan EU:n talous, josta olemme saaneet vasta vähän esimakua ns. eurokriisin yhteydessä. Seurauksena on moraalikato joka ei jää ainoastaan eteläisiin jäsenmaihin vaan leviää pohjoiseenkin. Siinähän painetaan seteleitä markkinoille että saadaan vähän taas lisäaikaa.

Maahanmuutto-ongelma näyttää kuitenkin kasvavan niin isoksi, että unionin natisee liitoksissaan jo senkin takia. Tyytymättömyys kasvaa, koska jäsenvaltioiden ei anneta huolehtia rajoistaan ja kansalaisten turvallisuudesta. Lisäksi edessä ovat mamu-väestön pakkosiirrot etelästä pohjoiseen. Uusien rinkebyiden ja liikkuvien aikapommien määrä kasvaa pohjoisissakin jäsenmaissa.

Jotenkin säälittävää, että eurooppalaiset näyttävät saavan maanosansa asiat sekaisin. Kerta toisensa jälkeen...

http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

En koe minäkään EU-jäsenyyttä ongelmaksi. Euro sen sijaan on ongelmallisempi. Tässä tuoretta realismia euroalueesta hesarissa.
http://www.hs.fi/talous/art-2000005286458.html

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Miksi eurooppalaiset näyttävät saavan maanosansa asiat sekaisin...Kerta toisensa jälkeen??? Siksi että joka valtio pyrkii optimoimaan omat etunsa EU:ssa. Moottorimaat Saksa etunenässä ja Ranska , Italia sekä Espanja sen siivellä. Reunavaltiot ja kriisimaat jäävät jäännöspaloille ja ovat EU/EMU-eliitin lypsylehminä milloin milläkin vippaskonstilla.

Tämä on tyypillinen poliittinen ilmiö meillä kuten maailmallakin. Ensin oma etu, sitten puolueen tai etupiirien etu ja viimeisenä vasta maan tai maan osan etu. Jokainen haluaisi ottaa rusinat pullasta ja sattumat sopasta. Saksa osaa tuon nokkimistempun parhaiten EU/EMU:ssa.

Ahneus ja itsekkyys on intohimoisen ihmisen helmasynti. Juhla/vaalipuheissa hurskastellaan, manipuloidaan ja utopioidaan ääniä ja kannatusta kalastettaessa. Valheellisuus ja EU/EMU-sadut paljastuvat aikanaan. Arkitotuus on jälkikäteen karvasta EMU-kakkua nieleskeltäessä nahkurin orsilla. Missä altruistisuus ja solidaarisuus?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Varmaan siksi, että maailma ei ole täydellinen, eikä kukaan pääse taivaaseen. Euroopan asiat ovat kuitenkin vähemmän sekaisin kuin millään aikaisemmalla vuosisadalla ja ehdottomasti vähemmän sekaisin kuin minkään muun maanosan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset